Het Chinees paviljoen van Leopold II in Laken

| Het Chinees paviljoen van Leopold II in Laken.

Japanse Toren en Chinees Paviljoen beschermd als erfgoed

EC
© BRUZZ - Belga
12/12/2019

De Brusselse regering heeft donderdag het Chinees Paviljoen en de Japanse Toren beschermd, zo meldt staatssecretaris voor Urbanisme Pascal Smet, bevoegd voor Erfgoed. Hij heeft van de regering de opdracht gekregen de federale overheid aan te manen om de renovatie van de gebouwen aan te vatten, want die is formeel bevoegd voor het onderhoud van beide gebouwen.

"Brussel heeft veel architecturale parels die getuigen zijn van de rijke geschiedenis van onze stad. Het Chinees Paviljoen en de Japanse Toren staan mee bovenaan op dit lijstje. Het Brussels gewest geeft vandaag een krachtig signaal aan de federale overheid om deze unieke gebouwen dringend te renoveren. Door ons erfgoed te beschermen zorgen we ervoor dat Brusselaars fier kunnen zijn op hun stad en geven we Brussel de internationale uitstraling die ze verdient", verduidelijkt Pascal Smet. De staatssecretaris is bereid om verschillende pistes te bekijken, ook pistes met privé-ondersteuning.

Het Chinees Paviljoen en de Japanse Toren werden gebouwd in opdracht van Koning Leopold II, tussen 1901 en 1905. De koning wou rondom zijn domein een openluchtmuseum aanleggen met gebouwen die refereerden naar het verre oosten. Beide gebouwen werden ontworpen door de Parijse architect Alexandre Marcel die zich hiervoor inspireerde op 'Le Tour du Monde' van de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs. In 1909 werden beide gebouwen geschonken aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken als promotiemiddel voor de Belgische relaties met China en Japan.

Katsuraboom

Het Chinees Paviljoen is gebouwd in een typische stijl uit Zuid-China met de herkenbare dakvorm. De rijke ornamenten op de gevel en binnenin bestaan uit een mix van verschillende Chinese stijlen.

Voor de bouw van de Japanse Toren werd het houtwerk besteld bij een gerenommeerde schrijnwerkerij in Tokio om vervolgens te worden gemonteerd in Laken. De interieurdecoratie is uniek omdat er originele stukken uit de Edo en Meiji-periode (het 18de en 19de eeuwse Tokio) in verwerkt zijn. Ook de tuin rond de Japanse Toren is voortaan beschermd. In de tuin staan heel wat opmerkelijke bomen, waaronder de dikste Japanse Katsuraboom van het gewest. Het park rondom het Chinees Paviljoen is reeds geklasseerd sinds 12 juni 1997.

De beheerder van de gebouwen, de Federale Regie der Gebouwen, reageert positief op de klassering van beide iconische gebouwen, meldt Pascal Smet nog. De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een positief advies uit over de bescherming van beide gebouwen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Cultuurnieuws, beschermd erfgoed, Brussel Stedenbouw en Erfgoed, chinees paviljoen, japanse toren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni