SLT NOV23 Baloji 3

Recordaantal nominaties voor 'Augure' van Baloji

© Belga
09/02/2024

De langspeelfilm 'Augure' van Baloji heeft dertien nominaties in de wacht gesleept voor de Magritte du Cinéma, een record. De Franstalige filmprijzen worden op 9 maart in Brussel uitgereikt.

Augure vertelt het verhaal van Koffi, een man die door zijn moeder in de Democratische Republiek Congo werd verstoten omdat hij tekenen vertoonde van een magiër of "zabolo" in het Swahili. Hij keert jaren later naar Congo terug om zijn zwangere vriendin voor te stellen aan zijn familie, maar dat bezoek verloopt niet zoals verhoopt.

De fim kreeg dertien nominaties, waaronder die voor Beste Film, Beste Debuutfilm, Beste Regisseur, Beste Scenario, Beste Acteur (Marc Zinga), Beste Actrice in een Bijrol (Lucie Debay) en Beste Filmmuziek (Baloji). Augure viel eerder al in de prijzen op het Filmfestival van Cannes en was ook de Belgische inzending voor de Oscars, maar haalde de shortlist niet.

'Dalva' van Emmanuelle Nicot

Ook de film 'Dalva' van de Franse Emmanuelle Nicot behoort tot de favorieten, met negen nominaties waaronder die voor Beste Film, Beste Regisseur en Beste Scenario. Zelda Samson is genomineerd voor Beste Jong Vrouwelijk Talent.

Andere genomineerden voor Beste Film zijn 'Le paradis' van Zeno Graton, 'Le syndrome des amours passées' van Ann Sirot en Raphaël Balboni - de grote Magritte- winnaars twee jaar geleden - en 'Temps mort' van Eve Duchemin.

Beste Vlaamse Film

De genomineerden voor Beste Vlaamse Film zijn 'Het Smelt' van Veerle Baetens, 'Holly' van Fien Troch, 'Luka' van Jessica Woodworth en 'Wil' van Tim Mielants.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Baloji , Augure , Magritte Filmprijzen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni