Akkoord bpost heeft geen impact op krantenbedeling in Brussel

Emmanuel Vanbrussel
26/04/2024

De krantenbedeling in het Brussels gewest blijft tot nader order uitgevoerd worden door persdistributeur PPP. Het akkoord dat bpost sloot met de Vlaamse uitgevers slaat alleen op Vlaanderen.

De uitgevers en de persdistributeurs - met op kop bpost en challenger PPP - voeren onderhandelingen over hoe de thuisbezorging van kranten en magazines moet verlopen na 30 juni, wanneer de overgangsperiode voor rechtstreekse subsidies aan bpost afloopt.

Het postbedrijf kondigt vandaag een akkoord aan met de Vlaamse uitgevers over de krantenbedeling vanaf 1 juli. Het gaat om een volume gelijk aan ongeveer 75 procent van de huidige volumes die bpost in Vlaanderen verdeelt. Belangrijkste nieuwigheid is dat de bezorging vanaf 2025 geen taak meer zal zijn voor de postbodes, maar voor AMP, een dochterbedrijf van bpost.

"AMP gaat daarvoor een beroep doen op onderaannemers en deze laatsten zullen voor de verdeling van de kranten uitsluitend met vaste krachten werken", zegt bpost in een persbericht. Daarmee hoopt het postbedrijf tegemoet te komen aan de bezorgdheden van de vakbonden, die beducht zijn voor sociale dumping. De overgang naar het nieuwe stelsel zal gradueel verlopen, verzekert de directie.

Maar wat betekent dat alles nu voor de bedeling in het Brussels gewest, die vandaag in handen is van PPP? Voorlopig niets, want het bpost-akkoord slaat alleen op Vlaanderen.

"PPP is vandaag de enige krantenbedeler in Brussel en dat blijft tot nader zo", zegt de persdistributeur uit Ganshoren. "Het is sowieso status-quo tot 30 juni. Daarna zijn het de uitgevers die moeten bepalen wie waar hun kranten moeten bedelen", klinkt het bij bpost.

Franstalige uitgevers

Voor de bedeling in Brussel en Walloniƫ zijn de onderhandelingen tussen de Franstalige uitgevers met respectievelijk bpost, PPP en eventueel andere persdistributeurs cruciaal.

PPP, dat zijn thuisbasis heeft in de industriezone van Ganshoren, heeft zich gespecialiseerd in de thuisbezorging in stedelijke gebieden, maar de Franstalige uitgevers zijn ontevreden over de service, zo meldden ze eind vorig jaar.

"De gesprekken met de Franstalige uitgevers worden verdergezet, met als doel een maximum aan volumes veilig te stellen en oplossingen te vinden om werkzekerheid te garanderen voor de medewerkers onder vast contract", zegt bpost.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren , Economie , krantenbedeling , ppp , Bpost , franstalige brusselaar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni