| Pâtisserie Dhondt opende in 1970 in Sint-Jans-Molenbeek.

Pâtisserie Dhondt in Molenbeek sluit voortaan op zondag: ‘Vinden geen personeel’

EC
© BRUZZ
02/03/2024

Familiebakkerij Dhondt is al 54 jaar een vaste waarde in de Machtenswijk in Molenbeek, maar voor het eerst in al die tijd zal de bakkerij niet openen op zondag. Opnieuw vindt een warme bakker maar geen personeel.

“Goeie zondag, hé!” Een klant verlaat Pâtisserie Dhondt in de Molenbeekse De Koninckstraat op zaterdag met grote zwaai aan de uitbaters. Hun komende zondag wordt dan ook bijzonder: voor het eerst in lange tijd zullen uitbaters Patrick en Brechtje Dhondt die dag thuis met het gezin doorbrengen.

“Het voorbije jaar is psychologisch erg zwaar geweest en in januari hebben we beslist dat het niet meer ging,” vertelt Brechtje. “Op zondagen hebben we een erg hoge productie, maar we vinden gewoon niet meer genoeg volk om ons te helpen.”

In de winkel vraagt zo’n zondag zes à zeven jobstudenten, die ze niet meer vinden, en achteraan in het atelier zijn idealiter twee extra werkkrachten nodig. “Zeker sinds een van onze bakkers dit jaar een arbeidsongeval heeft gehad aan zijn pols,” zegt Brechtje. “Ik heb lang gezocht, zowel naar flexiwerkers als jobstudenten, maar ik denk dat de uren op zondag te moeilijk liggen. We vinden ze gewoon niet.”

'Nog tien jaar volhouden'

Dus gaat familiebedrijf Dhondt voortaan niet meer open op zondag. “We openen nu op dinsdagen een extra dag. Dan kunnen we het met twee mensen in de winkel redden,” zegt Brechtje. Op feestdagen zoals paaszondag of het Suikerfeest wil de bakkerij nog altijd openen. “En op zaterdagen willen we nog tot de namiddag bestellingen opnemen, zoals bijvoorbeeld verjaardagstaarten. Die blijven wel een dag vers. Alleen de koffiekoeken en stokbroden op zondag worden natuurlijk een probleem.”

Pâtisserie Dhondt is niet de enige bakker die door personeelstekort het werk moet verlichten. Bakkerij Maes uit Ganshoren besliste met de feestdagen al om voor het eerst in jaren geen kerststronken meer te bakken. En het Nationaal Syndicaat voor Zelfstandigen meldde afgelopen herfst dat Brussel elf procent minder bakkerijen telt dan vijf jaar geleden.

“Wij horen het bij veel collega’s en ook onze eigen kinderen willen ons niet opvolgen,” zegt Patrick Dhondt. “Jonge mensen leren het vak niet meer. Wij hopen op deze manier nog zeker tien jaar door te kunnen gaan.”

240302_patisserie dhondt_sluiting warme bakker

| In de winkel hangt een affiche om de nieuwe openingsuren aan te kondigen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Economie, patisserie Dhondt, warme bakkers, artisanale bakkerij, bakkerijen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni