| De Ecoterian app

Ecoterian: nieuwe Brusselse app berekent klimaatimpact van maaltijd

Robin Vanpée
03/04/2023

Ecoterian, een Brusselse organisatie opgericht door Jasper Kuiper en Lise Vermeersch in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel, lanceert een gelijknamige applicatie. De applicatie meet de CO2-uitstoot van maaltijden zodat consumenten bewuster keuzes kunnen maken over hun impact.

De applicatie controleert de CO2-uitstoot van een maaltijd op basis van welke ingrediënten erin zitten en plakt er dan een score op. Ecoterian berekent de score aan de hand van het traject dat de verschillende ingrediënten afleggen. De applicatie geeft ook informatie weer over welke duurzamere alternatieven er zijn. De organisatie stelt dat ze zo de uitstoot van een gebruiker met wel 70 procent kan verminderen.

Mensen die de applicatie downloaden, kunnen door hun voedingspatroon in te geven, ontdekken welke CO2-score ze nu gemiddeld halen. Naast de impact van een maaltijd stelt de applicatie ook enkele gezondere en duurzame alternatieven voor.

“We willen zowel met consumenten, bedrijven en restaurants samenwerken om duurzamere maaltijden op te stellen.” 

Jasper Kuiper, Co-founder van Ecoterian

Groenten & fruit

“De CO2-score is een levenscyclus-analyse van het traject van een ingrediënt. Voor een groente gaat dat traject van aanplanting tot en met verkoop in de winkel,” zegt co-founder Jasper Kuiper.

Het project is zowel voor consumenten als restaurants ontworpen. Het wordt voorlopig vooral op de VUB gebruikt in de restaurants Pilar en ‘t Complex, maar ook vegan restaurant Le botaniste reageert positief. “Zo kunnen we aan onze klanten laten zien hoe we actief werken aan een kleinere ecologische voetafdruk,” zegt Alizée Wyckmans van Le Botaniste.

Ecoterian werkt naast restaurants en consumenten ook samen met bedrijven. Hiervoor biedt Ecoterian een doorlichtingsproces aan om nadien ook de werknemers te betrekken via workshops en lezingen.

De applicatie is gratis, maar heeft enkele premium versies die toegang geven tot meer recepten en inhoud.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni