Elsene wint gouden label voor diervriendelijke gemeente

© Eric Laureys
| Bianca Debaets (CD&V), Bernard Clerfayt (Défi) Bernard Guillaume (MR) tijdens de opening van de hondenspeelweide in Schaarbeek (archiefbeeld).

Brussels minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi) heeft het gouden label “Diervriendelijke gemeente” uitgereikt aan de gemeente Elsene. Met dit label beloont het Gewest de Brusselse gemeente die zich het meest heeft ingezet voor het dierenwelzijn.

Bijna de helft van alle Belgische gezinnen heeft een huisdier en het Brussels Gewest alleen al telt meer dan 90.000 honden en bijna 100.000 katten. Door de coronacrisis is het aantal adopties nog verder gestegen. Steeds meer Brusselaars nemen een dier in huis, maar daar moet voor gezorgd worden.

Het Gewest heeft daarom beslist om een projectoproep te lanceren waarmee gemeentes een subsidie van 7000 euro en het label “Diervriendelijke gemeente” kunnen winnen. 15 gemeentes deden mee aan de oproep en dienden in totaal 35 projecten in. De meest opvallende zijn het agility-parcours in Schaarbeek, een charter voor dierenwelzijn in Anderlecht en een gedetailleerde infobrochure in Evere.

Maar de winnaar dit jaar werd de gemeente Elsene, die het afgelopen jaar meerdere projecten heeft uitgewerkt. Zo krijgen inwoners van de gemeente een premie als ze een dier uit een asiel adopteren, een premie voor het steriliseren van hun kat en een voederkaart voor zwerfkatten. Ook heeft Elsene een adviesraad voor Dierenwelzijn opgericht.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?