Het Stocletpaleis is erkend als werelderfgoed door Unesco

Erfgenamen staan niet te springen om Stocletpaleis open te stellen voor publiek

© Belga
28/10/2023

Het familiebedrijf van de erfgenamen van Jacques Stoclet reageert kritisch op de plannen van Brussels staatssecretaris voor Erfgoed Ans Persoons (Vooruit.brussels) om het Stocletpaleis via ordonnantie te verplichten gedurende enkele dagen de deuren te openen voor het publiek.

De familie wijst op de fragiliteit van het gebouw, waardoor het niet zonder risico kan opengesteld worden voor publiek. Ook hekelt ze "de oorlogszuchtige retoriek" en "onnauwkeurige verklaringen" van het Gewest. Het familiebedrijf heeft zich naar eigen zeggen "in tegenstelling tot bepaalde recente uitspraken van de nieuwe regionale staatssecretaris voor Erfgoed Ans Persoons" altijd ingezet voor het behoud van het Stocletpaleis.

De familie verwijst daarbij naar een verklaring van erfgoed.brussels op zijn website, dat stelt dat het dankzij de zorg van de Stoclet-familie is dat het paleis de tand des tijds doorstaat. Dit voornamelijk dankzij privéfondsen en eigen verantwoordelijkheid. "De financiële bijdrage van het Gewest wordt weliswaar erkend, maar is slechts secundair", klinkt het bij de erfgenamen.

In de reactie wijzen de erfgenamen nogmaals op de 3D-reproductie van het Stocletpaleis, die normaliter te bezichtigen zou zijn in de expo over Josef Hoffmann in het Koninklijke Museum voor Kunst en Geschiedenis, maar waar de familie zich juridisch tegen heeft verzet. De naamloze vennootschap achter het Stoclethuis wilde niet dat de videoreconstructie van het interieur werd getoond tijdens de door urban.brussels en ULB uitgestippelde tour. Volgens het familiebedrijf is de 3D-reproductie zonder toestemming gemaakt en zijn de auteurs- en eigendomsrechten geschonden.

De naamloze vennootschap wil de dialoog met het Brussels Gewest wel verderzetten, klinkt het nog, "ondanks de poging tot inmenging van het Gewest en bepaalde recente dreigementen die geen rekening houden met de rechtsstaat".

Eerder liet staatssecretaris Persoons verstaan dat ze werk maakt van een overkoepelende ordonnantie om voor het publiek gesloten Brussels UNESCO-erfgoed gedurende een tiental dagen per jaar te verplichten de deuren open te stellen. In feite gaat het om een juridische hefboom om het Stocletpaleis toegankelijk te maken voor het grote publiek. "Dit gaat veel breder dan het privé-eigendom. Collectief erfgoed is van ons allemaal", zei Persoons begin deze maand.

Het Stocletpaleis, een villa aan de Tervurenlaan in Sint-Pieters-Woluwe die dateert van 1911, is sinds 2002 onbewoond en werd in 2009 opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De aandeelhouders van het familiebedrijf spreken de hoop uit dat het Gewest, "naast onnauwkeurige verklaringen en oorlogszuchtige retoriek, blijk zal geven van redelijkheid en de doelstelling van het behoud van het paleis zal respecteren".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni