Geen eretekens voor militairen op 22 maart

© PhotoNews
| Helden van de aanslag op Brussels Aiport: beroepsmilitairen Ben, Jimmy en Yannick.

Defensie gaat geen militaire eretekens uitdelen aan militairen die tijdens de terroristische aanslagen van 22 maart in Brussel te hulp zijn geschoten of er uitschakelden in 2017. Een 40-tal aanvragen zijn zonder gevolg geklasseerd.

In totaal dienden 29 militairen die in Zaventem te hulp schoten een verzoek in om gedecoreerd te worden voor buitengewone diensten, moed of toewijding. Dat schrijft de krant La Dernière Heure.

Zeven militairen gingen op de dag van de aanslag in het metrostation van Maalbeek op zoek naar overlevenden en hebben meegewerkt aan de evacuatie van het station Kunst-Wet. Ook zij dienden een aanvraag in, zonder gevolg.

Ook de militairen die op 20 juni 2017 een terrorist uitschakelden in het Centraal Station, na een mislukte aanslag, krijgen geen medaille.

Volgens de militairen verdienen ze extra erkenning, omdat ze buiten het standaard takenpakket hebben gehandeld uit zelfopoffering. Maar die logica volgt het Defensie dus niet.

"We willen geen heldencultus stimuleren bij Defensie," klinkt het bij de legertop.

Aanslagen Brussel

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?