Nawal Ben Hamou (PS), Brussels Staatssecretaris, belast met Huisvesting en Gelijke Kansen

Geen inzet van bedrijven om buitenlandse eigendom Brusselse sociale huurders op te sporen

© belga-nl
12/03/2020

Brussels staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou is niet van plan om beroep te doen op externe bedrijven om controles te laten uitvoeren op eigendommen in het buitenland. Dat antwoordde ze donderdag in de bevoegde commissie van het Brussels Parlement op vragen van Mathias Vanden Borre (N-VA). Voor Vanden Borre is het "stuitend dat deze regering categoriek weigert om haar verplichtingen na te komen om deze asociale fraude een halt toe te roepen".

De staatssecretaris wees erop dat de sociale fraudebestrijding wettelijk verankerd is. Een kandidaat-huurder of één van zijn gezinsleden mag geen eigen woning bezitten. Indien dit wel het geval blijkt te zijn, kan de woningaanvraag nietig verklaard worden of de huurovereenkomst opgezegd worden met een opzegtermijn van 6 maanden, lichtte Ben Hamou toe. Ze wees erop dat sociale verhuurmaatschappijen via de kruispuntbank kunnen nagaan of de sociale huurder een woning bezit. Ook binnen de EU is er een uitwisseling van gegevens.

Ze erkende wel dat buiten de EU de toestand moeilijker is. Sommige landen werken mee, andere niet. "Samenwerkingsovereenkomsten met andere landen vormen geen prioriteit op de agenda van de Brusselse regering. Zodra er een federale regering is gevormd, zou die bepalingen moeten vastleggen waardoor de uitwisseling van gegevens in alle sectoren mogelijk wordt op basis van een breder kader van samenwerkingsovereenkomsten tussen landen. Ik ben voorts niet van plan een beroep te doen op externe bedrijven om controles te laten uitvoeren op eigendommen in het buitenland", aldus nog Nawal Ben Hamou.

Wachtlijsten

Volgens Vanden Borre (N-VA) verhindert de PS-staatssecretaris zo de controle op bezit van buitenlandse eigendommen door sociale huurders. "Het is hoog tijd dat de Brusselse regering haar eigen wetten naleeft en sociale woningen toekent aan zij die daar écht recht op hebben, zeker met de grote wachtlijsten in het achterhoofd. Daarom zou de regering er goed aan doen om ervoor te zorgen dat elke sociale huisvestingsmaatschappij beroep kan doen op een onderzoeksbureau", vond de N-VA'er.

Die bureaus kunnen zowel binnen als buiten Europa controleren of een kandidaat-sociale huurder al dan niet een woning in eigendom heeft. Vanden Borre wees erop dat Antwerpen dergelijke bureau's gebruikt en al driemaal gelijk kreeg voor de rechtbank. "Meer nog, de rechtbank oordeelde dat het de plicht is van een sociale huisvestingsmaatschappij om onderzoek te doen naar eigendommen in het buitenland omdat de woningen moeten worden voorbehouden aan daadwerkelijk behoeftige gezinnen en alleenstaanden. Deze duidelijke uitspraak laat geen enkele twijfel meer bestaan: de regering moet de huisvestingsmaatschappijen in staat stellen om dit onderzoek uit te voeren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, sociale huisvesting

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni