Gespannen sfeer bij registratie asielzoekers: ‘Politie is moeten tussenkomen’

Asielzoekers aan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ)
© BRUZZ
| Asielzoekers aan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) (archiefbeeld)
© BRUZZ
| Asielzoekers aan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) (archiefbeeld)

Aan het registratiecentrum voor asielzoekers in de Pachecolaan is de politie donderdagochtend moeten tussenkomen nadat de situatie er door duw- en trekwerk niet langer veilig was. Dat zegt een woordvoerder van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), die verantwoordelijk is voor de aanmelding van asielzoekers.

“Doorgaans verloopt de aanmelding rustig, maar de smalle rij in combinatie met duw- en trekwerk zorgde donderdagochtend voor een onveilige situatie voor onze diensten”, aldus Paulien Blondeel, woordvoerder van DVZ. “De politie is moeten tussenkomen en heeft de poorten gesloten.”

Volgens Blondeel hadden op dat moment wel al meer dan 200 mensen zich kunnen aanmelden. “Dat komt ongeveer neer op de maximumcapaciteit registraties op dagbasis. Overigens hebben alle kwetsbare profielen zich kunnen aanmelden als asielzoeker”, klinkt het.

Feestdagen

Dat betekent weliswaar ook dat alleenstaande mannen nog steeds uit de boot vallen. Niet alleen dat gegeven, maar ook de gespannen sfeer doet denken aan de situatie aan het Klein Kasteeltje, dat tot en met augustus als aanmeldcentrum fungeerde.

“Het is voor alleenstaande mannen al de hele week nagenoeg onmogelijk om asiel aan te vragen”, weet Thomas Willekens van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “Dat heeft te maken met de opeenvolging van feestdagen en de te lage registratiecapaciteit. Alleenstaande mannen worden aangemaand om later terug te keren, maar ondertussen neemt ook het aantal gezinnen en minderjarigen toe, die voorrang krijgen.”

'Winterplan onvoldoende'

Vluchtelingenwerk Vlaanderen vreest dat er zonder extra maatregelen zware maanden in het verschiet liggen voor asielzoekers.

“De regering lijkt vast te houden aan het winterplan, maar dat is duidelijk niet voldoende. Gelukkig krijgen families met kinderen opvang, maar heel wat niet-begeleide minderjarigen met leeftijdstwijfel niet. Maar zo werkt het niet. Want twijfelen over iemands leeftijd impliceert niet dat het effectief zo is.”

Volgens Willekens moet de registratiecapaciteit dan ook dringend de hoogte in. “Bij de komst van de Oekraïners, door de oorlog, kon de aanmeldcapaciteit in no time opgeschroefd worden. Waarom kan dat nu niet? Neen, liever creëren de bevoegde instanties opnieuw een situatie die steeds onveiliger wordt, in een sfeer die steeds grimmiger wordt.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?