Naar aanleiding van darmkankermaand zullen het Erasmusziekenhuis en het aanpalende Jules Bordet Instituut, gespecialiseerd in oncologie, op 26 en 27 maart een reuze dikke darm opstellen in de hal van hun ziekenhuis. Dit om patiënten meer inzicht te bieden in de ziekte en het belang van een vroegtijdige diagnose te onderstrepen.

©
rv
| Een opblaasbare dikke darm in een ziekenhuis in Nederland. (Illustratiebeeld)
Anderlechtse ziekenhuizen stellen reuze dikke darm tentoon voor darmkankermaand
Bezoekers kunnen samen met gezondheidsprofessionals de reusachtige darm binnengaan om te ontdekken hoe het orgaan er in 3D uitziet, en om beter te begrijpen hoe ze zich kunnen beschermen tegen het kankertype.
Met bijna 8.000 nieuwe gevallen en meer dan 2.600 sterfgevallen per jaar behoort darmkanker namelijk tot de meest voorkomende en dodelijkste kankers in België. Als de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op genezing echter 90 procent.
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Vlaanderen en Wallonië is daarom een systematisch screeningsprogramma van kracht.
Screeningsprogramma
Darmkanker treft in 90 procent van de gevallen mensen van 50 jaar en ouder. Belgen van 50 tot 74 jaar, zonder specifieke risicofactoren, kunnen om de twee jaar gratis aldus een screeningkit ophalen bij de apotheker.
Om de snelheid van de diagnose te verbeteren, hebben de teams van het Universitair Ziekenhuis van de ULB (H.U.B) een nieuw diagnostisch traject voor darmkanker opgezet. Deze service is bedoeld voor mensen die waarschuwingssignalen vertonen, een positieve testresultaat hebben voor bloed in de ontlasting of een verhoogd risico lopen.
Naast de leeftijd vormt erfelijkheid een belangrijk risicofactor. Daarnaast kan overmatig gebruik van rood vlees, charcuterie of alcohol de kans op het ontwikkelen van de ziekte vergroten.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Darmkanker , Stichting Tegen Kanker , HUB , Erasmus Ziekenhuis , jules bordet instituut