Podcast

De eerste stem: 'Nooit gedacht dat ik zo enthousiast zou zijn over de verkiezingen'

Margot Otten
© BRUZZ
12/06/2024

Op 9 juni trokken heel wat 'eerste stemmers' of nieuwe kiezers naar de stembus. In de podcast De eerste stem laat radiojournalist Margot Otten hen aan het woord. In de laatste aflevering hoor je hoe Romeo, Saya en Ella hun eerste verkiezingsdag beleefden.

Op zondag was het eindelijk zover: Saya, Ella en Romeo mochten samen met duizenden andere jongeren voor het eerst gaan stemmen. In de laatste aflevering van De eerste stem sta je samen met Romeo in de rij aan het stembureau, hoor je hoe Saya terugkijkt op de verkiezingen en of Ella na veel twijfelen een keuze heeft kunnen maken.

Ella brengt haar eerste stem uit

Aan het stembureau van Saya is het rustig. Na nog geen vijf minuten aanschuiven kan ze haar stem uitbrengen. "Ik had nooit gedacht dat ik dit zo leuk zou vinden", glundert ze trots. Met haar klasgenoten sprak Saya nog over de verkiezingen. "Ik heb geprobeerd om hen ervan te overtuigen om écht voor iemand te kiezen in plaats van blanco te stemmen, maar ik denk niet dat dat gelukt is."

"Andere vrienden uit mijn klas kozen iemand met een Congolese of Marokkaanse achternaam omdat ze dezelfde roots hebben, dat zou ik niet doen." Saya ziet politiek nu anders. "Ik vind het belangrijk om te stemmen voor een partij waar je achter staat, politiek bepaalt veel in ons leven."

Kieswijzer

In het centrum van de stad is het 's ochtends nog rustig wanneer Ella gaat stemmen. In de rij klikt ze toch nog snel even de BRUZZ-kieswijzer open. "Geen enkele partij is 100 procent mijn ding, daardoor is het moeilijk om te kiezen voor wie ik ga stemmen."

Wanneer Ella in het stemhokje staat, weet ze op wie ze wil stemmen. Maar er duikt een nieuw probleem op. "Ik vond de Nederlandstalige kandidaten voor de Kamer niet meteen terug, gelukkig waren de mensen in het stembureau heel behulpzaam." De resultaten van de verkiezingen kan Ella niet meteen bekijken. "De examens gaan nu voor."

Romeo laat zijn afgestempelde oproepingsbrief zien

Een uur en een kwartier, zo lang duurt het voor Romeo zijn stem kan uitbrengen. "Ik vind het niet zo erg, ik sta hier goed in het zonnetje." Eens in het stemhokje gaat het snel. "Ik stond heel even stil bij mijn keuze, maar dan voelde ik dat de keuze die ik ging maken, de juiste is voor mij. En dus was het snel beslist", zegt Romeo.

"Het is leuk om een druppel in de emmer te zijn, maar het gaat erom dat we samen in groep kiezen wie zal besturen." Dat de verkiezingen nu even voorbij zijn, vindt hij niet erg. "Ik wil wel eens over iets anders praten dan politiek, over een mooie boom bijvoorbeeld."

Luister hier naar de laatste aflevering van 'De eerste stem'. Een BRUZZ-podcastreeks van radiojournalist Margot Otten over nieuwe kiezers.

De eerste stem

In de podcast ‘De eerste stem’ volgt radiojournalist Margot Otten drie jongeren die voor het eerst gaan stemmen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni