Ella in het halfrond

Podcast

'Hier gaan mijn dromen een beetje dood': eerste stemmers trekken naar het parlement

Margot Otten
© BRUZZ
17/05/2024

Op 9 juni trekken heel wat 'eerste stemmers' of nieuwe kiezers naar de stembus. In de podcast ‘De eerste stem’ laat radiojournalist Margot Otten hen aan het woord.

In de tweede aflevering van ‘De eerste stem’ trekken Saya, Ella en Romeo samen met Steven Van Garsse, chef politiek bij BRUZZ, naar het Brussel parlement. Daar trekken ze de deuren van de commissiezalen open, wordt de houten hamer van de voorzitter van het parlement getest en komen ze onderweg te weten wat de impact van hun stem is. Steven vertelt hoe het parlement werkt en laat zien wat ‘de wandelgangen’ zijn.

Ella wil weten hoe journalisten aan hun informatie komen en vraagt stevig door. “Waar kom je dingen te weten die je niet mag weten?”, galmt het door de hal naar de koffiekamer. Dat is de plek waar journalisten en parlementsleden samenkomen en af en toe wat nieuwtjes worden gewisseld. Maar de echte geheimen van die kamer krijgt Ella niet ontfutseld bij Steven.

24af2720-img4463.jpg

Saya in het parlement

Romeo beleeft het bezoek anders. Het liefst zou hij burgers rechtstreeks een stem geven, en niet onrechtstreeks zoals nu het geval is. “Dit is waar mijn dromen doodgaan”, zegt hij in het halfrond. Maar hij komt ook te weten dat er initiatieven zijn om burgers meer inspraak te geven in dit parlement. Al staat dat nog wel redelijk ver af van wat hij voor ogen heeft.

Saya vindt het spannend om te zien wat er allemaal achter de grote gevel met vlaggen in de Lombardstraat zit. Maar laat zich niet intimideren door de pracht en praal van het parlement. “Het kunstwerk? Het is ... niet mijn stijl”, lacht ze verontschuldigend.

Cringe

In de volgende aflevering zetten we de laatste rechte lijn in naar de verkiezingen op 9 juni in. Hoe beleven Saya, Ella en Romeo de campagne? We nemen een duik in hun smartphones en social media feeds. Krijgen ze echt zo veel campagnefilmpjes te zien of valt dat nog wel mee? En beïnvloeden die filmpjes hen of zijn die in hun ogen ‘cringe?’

In de vierde en laatste aflevering trekken we mee naar het stembureau. “De eerste keer stemmen hoe voelt dat?”. Was het vooral lang in de rij staan of speelt er toch een gevoel van verantwoordelijkheid?

“De eerste stem” verschijnt vanaf 3 mei tweewekelijks op de BRUZZ- en podcastplatformen.

Luister hier naar de tweede aflevering

De eerste stem

In de podcast ‘De eerste stem’ volgt radiojournalist Margot Otten drie jongeren die voor het eerst gaan stemmen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni