Aanslagdreiging Botanique: verdachte betwist elke betrokkenheid, aanhouding verlengd

© Belga
07/03/2024
Updated: 07/03/2024 15.39u

De meerderjarige die zondag in Luik werd opgepakt voor een mogelijke aanslag op de Botanique, betwist elke betrokkenheid. "Hij kent de andere opgepakte personen niet en is geen lid van enige terroristische groepering", zeggen zijn advocaten. De raadkamer bevestigt deze donderdagmiddag zijn aanhouding, waardoor hij nog minstens een maand in de cel blijft.

Zondagochtend werden verschillende huiszoekingen verricht in het kader van twee dossiers, één van het federaal parket en het andere van het parket van Dendermonde, op basis van eensluidende informatie en een onderzoek gevoerd door de federale gerechtelijke politie van Luik, Brussel, Charleroi en Gent.

Daarbij werden drie minderjarigen en een volwassene opgepakt. Die laatste, een 18-jarige man uit Chaudfontaine die in Luik werd opgepakt, werd door de onderzoeksrechter in Brussel onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en voorbereidende handelingen met het oog op het plegen van een terroristische aanslag.

De man uit Chaudfontaine zou evenwel geen plannen gesmeed hebben voor een aanslag in de Botanique, maar wel op een ander doelwit. De plannen om een aanslag te plegen in de Botanique zouden het werk zijn van de drie andere, minderjarige verdachten die zondag eveneens werden opgepakt.

Dark web

De vier verdachten uit het jihadistische milieu waren via het internet met elkaar in contact gekomen en zouden daar plannen gesmeed hebben om een aanslag te plegen. In hun gesprekken werd verwezen naar terreurgroep Islamitische Staat (IS), en de vier zouden op het dark web ook naar wapens gezocht hebben. Bij de huiszoekingen zondagochtend werden alvast geen wapens of explosieven aangetroffen.

"Onze cliënt ontkent alle tenlasteleggingen", zegt meester Kahloun. "Hij zat in enkele chatgroepen, maar hij kent de drie minderjarigen niet die ook werden opgepakt, noch de mensen die in Frankrijk zijn gearresteerd. Hij iheeft nooit wapens gezocht, heeft nooit plannen gemaakt voor enige aanslag, heeft niets te maken met terrorisme."

Verlenging aanhouding

De raadkamer in Brussel bevestigde vandaag zijn aanhouding. Daardoor blijft hij nog minstens een maand in voorlopige hechtenis. De advocaten hadden ook niet om zijn vrijlating gevraagd, "omdat het onderzoek nog in een beginfase zit", aldus de advocaten.

Op basis van welke elementen de 18-jarige man dan wel werd opgepakt, konden de advocaten niet kwijt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni