| De voormalig inspecteur van de politie zou jarenlang voor verschillende verdachten gegevens hebben opgezocht in de databanken van de politie.

Acht jaar cel geëist tegen voormalige politie-inspecteur voor delen gegevens databanken

© Belga
12/02/2024
Updated: 12/02/2024 18.17u

Op het grote Encrochat/SKY-drugsproces heeft het federaal parket maandag een gevangenisstraf van acht jaar gevorderd tegen een voormalig inspecteur van de politiezone Brussel Zuid. Ook tegen een 36-jarige man die chauffeurs ronselde en een man die drugsuithalingen organiseerde in de haven van Antwerpen, vorderde het federaal parket celstraffen.

De voormalige politie-inspecteur van de zone Brussel Zuid, B.W. (56), kwam voor het eerst in het vizier van de speurders na een huiszoeking bij Anwar B., de man die voor kopstuk Eridan M.G. onder meer een hoop stromannen zocht. Daarbij werden documenten aangetroffen die afkomstig waren uit het Rijksregister en de politionele databanken.

Onderzoek leerde later dat die afkomstig waren van B.W. De omvang van diens betrokkenheid werd volgens het federaal parket pas later duidelijk, toen de lokale politie van Dilbeek, zes maanden na die huiszoeking bij Anwar B., een BMW tegenhield die aan hoge snelheid door de gemeente reed.

"De bestuurder verklaarde dat hij op de vlucht was voor mensen die hem met de dood bedreigden, en dat de politie van Dilbeek dat kon checken bij een politie-inspecteur van de zone Brussel Zuid, B.W.," zei federaal magistraat Julien Moinil.

Cadeau

"De politie van Dilbeek doorzocht daarop de gsm van die bestuurder en vond daarin conversaties met B.W., waarin de bestuurder aan de inspecteur vroeg om na te kijken of bepaalde personen geseind stonden, of hij de seining van bepaalde personen kon opheffen, en of hijzelf, de bestuurder, gezocht werd voor een verhoor als verdachte. In één van die conversaties zei B.W. dat hij cash wilde, omdat hij een cadeau moest kopen voor zijn dochter."

Ook in een onderzoek van de politie van Grimbergen dook B.W. op, nadat bij een huiszoeking verschillende documenten werden gevonden die de voormalige politie-inspecteur had opgezocht. "Uiteindelijk ging het om honderden conversaties," ging het federaal parket verder. "Hij schreef ook voertuigen van andere personen in op zijn naam, en aan iemand die hem vroeg naar in beslag genomen goederen, gaf hij de namen en telefoonnummers van de onderzoeksrechter en de speurder van de federale politie die de goederen in beslag hadden genomen."

"Hij heeft een eed afgelegd om justitie en de burger te helpen, maar steekt justitie stokken in de wielen en brengt burgers in gevaar, enkel en alleen uit winstbejag," klonk het nog. Tegen B.W. vorderde het federaal parket maandag een gevangenisstraf van acht jaar.

Antwerpse haven

Tegen een 36-jarige man die verschillende chauffeurs geronseld zou hebben voor drugstransporten, Hassan E.H., vorderde het federaal parket vervolgens tien jaar celstraf. E.H. zou verder vanuit de gevangenis cannabis verhandeld hebben, en een bedrijfje hebben opgericht dat als schermvennootschap moest dienen voor de criminele organisatie van vermoedelijk kopstuk Eridan M.G.

Het federaal parket eiste ook nog celstraffen van achttien maanden tot vier jaar voor drie stromannen. Ook vorderde het federaal parket een gevangenisstraf van vijftien jaar en een geldboete van 800.000 euro tegen Toufiq E.B. Die zou aan het hoofd gestaan hebben van een organisatie die ladingen cocaïne uit de Antwerpse haven haalde. Dat deed hij niet alleen voor rekening van beweerd kopstuk Abdelwahab G., maar ook voor andere criminele organisaties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere , Justitie , drugs , Encrochat , megaproces

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni