De wijk Peterbos in Anderlecht

| De wijk Peterbos in Anderlecht.

Drie maanden acties van politie en parket in Peterboswijk leidt tot tientallen arrestaties

© Chris Verhaeghe - BRUZZ
07/06/2024

Het Brusselse parket en de politiezone Zuid hebben vrijdag via een persbericht de eerste resultaten bekendgemaakt van hun acties in de veelbesproken Peterboswijk in Anderlecht. De start van die acties in maart ging met veel aandacht gepaard. Uiteindelijk werden in totaal 39 mensen gerechtelijk opgepakt. De politie nam ook 4,5 kilogram drugs in beslag.

Op administratief vlak werden er 86 GAS-boetes opgesteld, aldus het bericht. Zesentachtig van die boetes waren voor het niet respecteren van het eerder afgekondigde omgangsverbod. Daarnaast werden er 11 GAS-boetes uitgedeeld voor het weigeren van bevelen van de politie, 5 voor verbale agressiviteit, 2 voor geluidsoverlast en 2 voor andere overlast.

Van de administratief gezien geïdentificeerde personen waren er 14 minderjarig en meer dan 80% niet woonachtig op het grondgebied van de zone.

Fabrice Cumps (PS), de burgemeester van Anderlecht, ziet in de eerste cijfers het bewijs dat de voor zijn gemeente ongekende mobilisatie heeft gewerkt. "Dankzij deze dynamiek, die we zo lang als nodig is willen aanhouden, kunnen we de toekomst van de inwoners van de gemeente met vertrouwen tegemoet zien", aldus Cumps in het bericht. "Onze collectieve vastberadenheid is er des te sterker door geworden.”

De politiezone Zuid laat weten dat er tijdens de acties 300 voertuigen en 350 personen gecontroleerd werden, met als resultaat 123 onmiddellijke inningen en 28 GAS-boetes.

Bij de acties kon de politie ook 4,5kg drugs in beslag nemen, verschillende wapens (waaronder 2 vuurwapens) en 19.310 euro.

'Niet op lauweren rusten'

Het Brusselse parket heeft in de meeste dossiers een onderzoeksrechter gevorderd voor onder andere het bezit en de verkoop van verdovende middelen, het witwassen van geld en het dragen van een wapen zonder toestemming en of vergunning. Vier verdachten werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst en drie andere verdachten werden onder voorwaarden vrijgelaten door de onderzoeksrechter.

Voor twee minderjarigen werd ook een jeugdrechter gevorderd. Daarnaast kreeg één persoon een waarschuwingsbrief van het Brusselse parket. Alle andere onderzoeken lopen intussen verder.

Korpschef Jurgen De Landsheer is verheugd dat "wat we doen niet voor niets is" en dat de politie van de zone Zuid niet op haar lauweren zal rusten. “We mogen niet in de val trappen dat, omdat de situatie verbetert, alles nu opgelost is en we onze inspanningen kunnen terugschroeven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Justitie , Peterboswijk , drugsacties , Fabrice Cumps , Jurgen De Landsheer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni