| Archiefbeeld.

Onmiddellijke schikking voor druggebruikers mogelijk ook in Brussel

© Belga
28/03/2024

Het Brusselse gerecht overweegt een systeem van onmiddellijke minnelijke schikking voor wie betrapt wordt met een hoeveelheid drugs voor eigen gebruik, zoals dat al in sommige andere arrondissementen gebeurt. Dat heeft minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) donderdag in de Kamer geantwoord op een vraag van Denis Ducarme (MR).

Het systeem heeft de afgelopen twee jaar al tot 10.000 onmiddellijke boetes geleid. De bedragen variëren per type drugs, maar kunnen tot 1.000 euro gaan. Het parket van Brussel wil daar ook in de hoofdstad gebruik van kunnen maken.

Ducarme benadrukte donderdag in de Kamer dat de strijd tegen drugsgeweld ook gevoerd wordt via de individuele gebruikers. Zij zijn "zowel slachtoffer als medeplichtige", in het verhaal, klonk het. "Mensen die geloven dat drugsconsumptie een onschuldig tijdsverdrijf is, vullen de zakken van de trafikanten."

Brussel was de afgelopen weken herhaaldelijk het toneel van gewelddadige afrekeningen in het drugsmilieu, vaak in drukke buurten, soms ook op klaarlichte dag. De MR vroeg woensdag op de Nationale Veiligheidsraad om het leger in te zetten, maar ving bot.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie , minnelijke schikking , Denis Ducarme , drugsgebruik , Van Tigchelt , Brussels gerecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni