Verslavingsexpert over nieuwe aanpak drugsgeweld: 'Dit maakt het alleen maar moeilijker'

DVDE
© BRUZZ
18/03/2024

Verslavingsexperts hebben hun twijfels bij de manier waarop de Brusselse regering het drugsgeweld aan banden wil leggen. Die zal lokale taskforces inzetten op verschillende hotspots, die hard moeten optreden tegen dealers maar ook gebruikers in de geplaagde wijken. Maar daar stellen hulporganisaties zich vragen bij. "Sancties hebben geen impact op het druggebruik."

Lokale taskforces moeten in de hotspots zoals de Hallepoort en het Sint-Antoniusplein een einde maken aan de vele schietpartijen. Maar ook de gebruikers zullen gestraft worden met GAS-boetes.

Dat vindt Stéphane Leclercq van de Brusselse Federatie van Instellingen voor Verslaafden geen goede zaak. "Een terugkeer naar de samenleving, waarop wij de verslaafden stap voor stap voorbereiden, wordt zo veel moeilijker", aldus Leclercq.

Onder meer de Matongéwijk is een van de hotspots die de Brusselse regering wil aanpakken. Elsenes burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) verwelkomt dan weer wel de strenge aanpak. "Wat ik het belangrijkste vind, is dat we in die hotspots de grote middelen inzetten. Zodat de stad, en niet de dealers, het gevecht winnen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni