Belga

| De rechtszaal voor het Sky ECC-proces, in Haren.

Proces Sky ECC: advocaten van verdediging vervolgen hun pleidooi

© Belga
15/04/2024

De correctionele rechtbank van Brussel hoorde maandag in het omvangrijke Encrochat/Sky ECC-drugsproces de pleidooien van de verdediging van vier beklaagden.

De verdediging van Mostefa B. pleitte voor een straf met probatie-uitstel. Het federaal parket had veertien jaar gevangenisstraf gevorderd voor wat zij als een "beslisser" zien in de drugstrafiek die banden heeft met criminele organisaties. De verdediging wees erop dat "een straf om een voorbeeld te stellen niet het goede voorbeeld is voor justitie. De wetgever gaat niet langer voor pure, zware gevangenisstraffen maar meer voor herintegratie."

Voor de advocaten van Mostefa B. is het gebruik door hun cliënt van het gsm-nummer eindigend op 1654 niet bewezen. De verdediging wees erop dat het gebruikelijk is dat telefoons onder meerdere personen worden uitgewisseld. Als bewijs van hun argumentatie baseren ze zich op gesprekken in het Spaans - een taal die hun cliënt niet zou spreken - of op een spelling die tijdens conversaties varieert.

'Alles wordt verdacht'

De verdediging van Anwar B. pleitte in hoofdzaak voor een werkstraf. "Hij zit al 22 maanden in voorarrest onder erbarmelijke omstandigheden," hekelde een van zijn advocaten. Het federaal parket had acht jaar gevangenisstraf geëist als lid van een criminele organisatie actief in de handel in cocaïne en cannabis. Hij wordt met name verdacht van vervalsing, gebruik van valse stukken en heling van gestolen documenten uit politiedatabanken. De man zou registraties en voertuigen gehuurd hebben die aan de organisatie waren gekoppeld.

De beklaagde zou Eridan M.G., een van de vermeende kopstukken, in 2019 ontmoet hebben via Abdelhak H.. "Alles wat Eridan M.G of Abdelwahab G. raakt, wordt hier verdacht: dat is het probleem in deze zaak," betoogde de verdediging.

'Niet dezelfde personen'

De verdediging van Mohamed R. pleitte de vrijspraak. "Ik pleit niets ondergeschikt, want er staat niets in de zaak tegen mijn cliënt," zei zijn advocaat. "Het openbaar ministerie verwarde Mohamed R. met een andere Mohamed R.. Op één letter na hebben ze dezelfde achternaam, maar het zijn niet dezelfde personen," aldus de verdediging van de beklaagde, die op de luchthaven van Zaventem werkte bij de Crew Service. "Hij ging de bemanning ophalen van het vliegtuig naar kantoor en vice versa, maar van 2017 tot 2020 kon hij niet werken vanwege depressie en burn-out na de dood van zijn vader," aldus de verdediging. Daarmee werd het argument van mogelijke hulp aan kopstuk Abdelwahab G. bij de drugstrafiek tegengesproken.

De verdediging van Fazil B. pleitte primair voor een straf bestaande uit een boete van 70.000 euro, vijf jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf. Als manager van het bedrijf Service Lazar van februari 2019 tot augustus 2021 gaf hij toe dat hij een Sky ECC-telefoon had gebruikt en dat hij betrokken was bij illegale activiteiten om een ​​schuld van 30.000 euro terug te betalen. Een inbeslagname van 632 kilo cocaïne in Brazilië kon worden bevestigd, maar niet het feit dat de beklaagde daar enig voordeel uit had gehaald, aldus zijn advocaat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni