Kolonel Guy Borgers, directeur Militair Hospitaal

Kolonel Guy Borgers is directeur van het Militair Hospitaal. "Wij hebben die dag vooral als buffer gefungeerd om de eerste slag op te vangen. Dat gaf de andere ziekenhuizen en hulpverleningsdiensten de tijd om zich te organiseren."

'Ook de keuken moet meedraaien'

Toen ik ‘s ochtends gebeld werd, heb ik meteen het rampenplan in werking gesteld en de consultaties stopgezet. Iedereen die beschikbaar was, moest zich klaar houden. Ondertussen waren er al medische ploegen naar Zaventem. Wij zijn immers verantwoordelijk voor de medische hulpverlening in de luchthaven.

Ik ben die dag verder alleen bezig geweest met beslissingen nemen. De opvang van de slachtoffers en van de families vergde heel wat coördinatie. Je moet ervoor zorgen dat de stocks in de apotheek aangevuld blijven, dat de families de eerste psychologische bijstand krijgen en dat de keuken op volle toeren draait, zodat er koffie, soep en broodjes zijn voor iedereen.

In de namiddag waren alle gekwetsten weg uit de inkomhal. Maar toen begon het pas: ambassades, de pers, mijn telefoon stond roodgloeiend. Ook moest de kelder in gereedheid gebracht worden voor de komst van DVI (Disaster Victim Identification). De dodelijke slachtoffers van Maalbeek en de drie dode terroristen waren immers naar hier overgebracht.

‘s Anderendaags was er dan het bezoek van de koning en koningin en van de Franse premier Valls. Die mochten volgens het protocol niet op hetzelfde moment komen, maar dat is uiteindelijk toch gebeurd.

Een jaar later

Op 22 maart liggen de aanslagen op de luchthaven en in metrostation Maalbeek een jaar achter ons. Hoe is de stad ondertussen veranderd? Wat maken de nabestaanden door? En wat zijn de sleutels om uit de huidige crisis te raken? Het zijn maar enkele vragen waarop we in ons dossier "Een jaar later" een antwoord proberen te geven.  Lees hier het volledige overzicht van hoe BRUZZ de aanslagen herdenkt.  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?