Ludwig De Lange, mug-verpleegkundige

Ludwig De Lange is mug-verpleger en was er die dag bij om de slachtoffers van de aanslagen te helpen. "Patiënten waren opvallend rustig."

Het ziekenhuis was die dag opgedeeld in drie zones.  De zwaargewonden, met brandwonden, werden naar het brandwondencentrum op de vijfde verdieping gebracht. Voor de minder dringende zwaargewonden was er beneden een ruimte in gereedheid gebracht. En in de grote inkomhal stonden de bedjes klaar voor de lichtgewonden. Daar had ik de leiding.

Op een gegeven moment kreeg ik telefoon van mijn collega Luc in Zaventem: ‘Ik stuur nu een bus met 45 lichtgewonden.’ Het bleek te onveilig om hen in Zaventem de eerste zorgen toe te dienen.

Vijfenveertig patiënten in één klap is heel veel: er moesten wonden worden verzorgd, röntgenfoto’s en scans worden gemaakt, tetanusinjecties toegediend. Ik was de spelverdeler, moest iedereen aansturen. Gelukkig was er voldoende personeel. Omdat de aanslag om acht uur ‘s morgens gebeurde, waren zowel de nacht- als de dagploegen aanwezig. Voorts was er hulp van buitenaf, studenten in opleiding, gepensioneerden.

Ook aan materiaal hadden we geen gebrek: de apothekers hadden een soort grot van Ali Baba geopend en de rest kregen we van Artsen zonder Grenzen.

Wat opviel was dat de patiënten zo rustig en meegaand waren. Tijdens onze rampoefeningen zijn de patiënten altijd luid aan het roepen.

Om halfzes was het gelijkvloers leeg, de patiënten hadden een bed bij ons in het brandwondencentrum of waren naar een ander ziekenhuis gebracht.

We kregen die dag 93 patiënten over de vloer. Het was van de Heizelramp geleden dat we nog zoiets ernstigs hadden meegemaakt.

Ik ben ‘s avonds thuisgekomen en ben als een blok in slaap gevallen. ‘s Nacht om vier uur werd ik wakker van de pijn in mijn armen en benen. Wellicht van de stress, en omdat ik zo rondgekoerst had.

Een jaar later

Op 22 maart liggen de aanslagen op de luchthaven en in metrostation Maalbeek een jaar achter ons. Hoe is de stad ondertussen veranderd? Wat maken de nabestaanden door? En wat zijn de sleutels om uit de huidige crisis te raken? Het zijn maar enkele vragen waarop we in ons dossier "Een jaar later" een antwoord proberen te geven.  Lees hier het volledige overzicht van hoe BRUZZ de aanslagen herdenkt.  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?