| Dinsdag werd de eerste boom geplant in aanwezigheid van Elsense schepenen Yves Rouyet (Ecolo), Audrey Lhoest (Ecolo), burgemeester Chistos Doulkeridis (Ecolo) en Elke Van den Brandt (Groen), Brussels minister van Mobiliteit.

Eerste nieuwe boom geplant in kader van vergroening Flageyplein

NLS
© BRUZZ
19/03/2024
Updated: 19/03/2024 16.28u

De werken aan de vergroening en ontharding van het Flageyplein zijn momenteel aan de gang. Op termijn komen er een honderdtal nieuwe bomen, onder meer bedoeld voor verkoeling tijdens warme periodes. Dinsdagmiddag werd de eerste boom geplant.

De vergroenings-en onthardingswerken zijn in het najaar van 2023 gestart. Ondertussen zijn de 22 voorziene bomen op het Heilig-Kruisplein al geplant. De komende weken volgen nog 101 nieuwe bomen op het Flageyplein. Dinsdag werd alvast de eerste in de grond gelaten – een haagbeuk – in het bijzijn van de bevoegde instanties.

"Op termijn worden er bomen van verschillende soorten geplaatst”, legt Brussels minister van Mobiliteit, Elke Van den Brandt (Groen), uit. “Het is de bedoeling dat het Flageyplein een mooie ontmoetingsplaats wordt, met een betere waterdoorsijpeling en verkoeling tijdens de zomer.”

Tijdens warme periodes zou de schaduw van de bomen, eens ze groot genoeg zijn, voor een temperatuurverschil van wel 10 graden Celsius zorgen.

Evenwicht

Her en der zijn lichte aanpassingen in de plannen gebeurd. Zo werden eerder gaten gegraven in het voetpad voor de Proxy Delhaize aan het Flageyplein, maar daar werd op teruggekomen. “Er bleef te weinig plaats over voor voetgangers, gezien de terrassen aan de andere kant van het trottoir”, zegt Dimitri Strobbe van Brussel Mobiliteit. “Daarom werden op vraag van de gemeente de gaten opnieuw gedicht.”

Voor de markt en andere activiteiten zou ook genoeg plaats overblijven, eens alle bomen geplant zijn. "Tijdens de onderzoekende fases zaten we samen met onder meer buurtbewoners, marktkramers en Brussel Mobiliteit", zegt Elsens schepen van Leefmilieu Groene Ruimten, Audrey Lhoest.

"Uiteindelijk zijn we tot een oplossing kunnen komen dat het evenwicht tussen de activiteiten op het plein en de vergroening bewaart. Ik ben ervan overtuigd dat de ingrepen de levenskwaliteit van de omwonenden en gebruikers van het plein zullen verhogen."

1 miljoen euro

De werken zullen in meerdere fases verlopen, waarvan het grootste deel de komende maanden plaatsvindt. "Enkel het stukje aan de bushalte is voor volgend jaar. De bomen moeten immers geplaatst worden binnen het plantseizoen, dat nu op zijn einde loopt", zegt Van den Brandt nog.

Het kostenplaatje van 150.000 euro voor de ingrepen aan het Heilig-Kruisplein waren voor de rekening van de gemeente Elsene. De werkzaamheden aan het Flageyplein worden gefinancieerd door Brussel Mobiliteit, dat 800.000 euro uittrekt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni