Christophe Vermonden, hoofd milieueducatie van Leefmilieu Brussel.

Leefmilieu Brussel

| Christophe Vermonden van Leefmilieu Brussel wil scholen stimuleren om minder afval te creëren.

Kort gesprek

Leefmilieu Brussel: ‘Integreer afvalwerking in de lessen wiskunde’

Joke Vylders
© BRUZZ
10/04/2024

“Gebruik krantenpapier om boeken te kaften.” Dat is een van de tips die Christophe Vermonden van Leefmilieu Brussel geeft in de strijd tegen schoolafval.

Met 'Operatie Recyclage', vorige week gelanceerd, begint Leefmilieu Brussel een proefprogramma om scholen aan te moedigen om bewuster om te gaan met afvalvermindering, sorteren en recycleren. “De afvalberg met 75 procent verminderen moet lukken,” zegt Christophe Vermonden, hoofd milieueducatie van Leefmilieu Brussel.

Hoeveel afval gemiddeld creëert een Brusselse school?
Christophe Vermonden: 35 kilo per leerling per jaar, waarvan meer dan veertig procent bestaat uit voedsel en bioafval. De rest uit plastic, papier en ander materiaal. Naast die berg afval vormt ook het tekort aan aangepast sorteermateriaal een probleem.

Hoe bedoelt u?
Vermonden: Veel vuilnisbakken op school – op de speelplaats, in de refter of de gang – zijn bijvoorbeeld niet op maat van kinderen gemaakt, en ook niet op hun ooghoogte geïnstalleerd, waardoor afval op de grond komt. Of soms zijn de vuilniszakken te klein voor de vuilnisbak. Dat zijn nochtans kwesties die snel opgelost kunnen worden.

"Veel vuilnisbakken, in de refter of de gang,zijn niet op maat van kinderen gemaakt, en ook niet op hun ooghoogte geïnstalleerd, waardoor afval op de grond komt"

Christophe Vermonden

Hoofd milieueducatie van Leefmilieu Brussel

In welke les kan het thema afval een interessant onderwerp vormen?
Vermonden: Wiskunde. Dat lijkt op het eerste gezicht wat gek, maar kinderen zullen er leren meten en vergelijken. Door bijvoorbeeld afvalbakken te wegen, die gegevens vervolgens om te zetten naar grafieken en ze ten slotte te analyseren. Leerkrachten kunnen via afvalverwerking kennis bijbrengen over percentages en over hoelang het duurt voor een kledingstuk afbreekt in de natuur.

Scholen kunnen ook een zero-afval evenement organiseren in kader van 'Operatie Recyclage'. Wat houdt dat in?
Vermonden: Elke school kan een subsidie van maximaal 2.000 euro krijgen om een afvalvrij feest te organiseren, aangezien feesten een geweldige kans biedt om het bewustzijn bij gezinnen te vergroten. Er zijn ondertussen 72 scholen die deelnemen aan de actie, waarvan twintig Nederlandstalige.

Zijn er ook nadelen aan 'Operatie Recyclage' gekoppeld?
Vermonden: Enkel en alleen het afval laten ophalen kost één school jaarlijks 3.000 à 5.000 euro. Maar op termijn biedt het ook besparingen aan de scholen.

Zijn er oplossingen om vervuiling tegen te gaan?
Vermonden: Ja. Maak gebruik van drinkbussen, collectieve maaltijden en brooddozen; composteer en hergebruik papier. Boeken kaften kan zowel met muur­papier, grote A2-bladen als met krantenpapier. En opteer voor bio en milieuvriendelijke producten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Leefmilieu Brussel , afvalverwerking , Operatie Recyclage , Christophe Vermonden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni