| Een koolmees.

Natuur ontwaakt al uit winterslaap: 'De lente is in gang gezet'

SD
© BRUZZ
13/02/2024

Wie door Brussel wandelt, zal het ongetwijfeld gemerkt hebben: hier en daar zijn al fluitende vogels te horen. De winterse temperaturen waren van korte duur, en dus is er al behoorlijk wat activiteit in de Brusselse natuur. "Alle signalen in de vegetatie wijzen erop dat de lente in gang gezet wordt."

Het heeft vorige maand even gesneeuwd, maar de winterse dagen waren van korte duur. De temperaturen schommelen intussen al even rond de tien graden en donderdag wordt het zelfs 17 graden. Is de lente op komst?

"Het is duidelijk dat het echt zacht is voor de tijd van het jaar," bevestigt Mathias Engelbeen, bioloog van Leefmilieu Brussel. "Je merkt dat de natuur al uitloopt, er zijn ook al wat paasbloemen die openstaan. Alle signalen in de vegetatie wijzen erop dat de lente in gang gezet wordt. Bij een koudere winter zou je dit nog niet hebben."

Slechtvalken

Ook voor dieren lijkt de winter voorbij. Zo zijn de mezen en de heggemus al te horen. "Dat zijn de vroege zangers," aldus Engelbeen.

Op het Koninklijk Domein heeft de reigerkolonie de beste nesten al in beslag genomen, klinkt het, en de slechtvalken zijn al aan het baltsen.

"Of het nu koud of warm is, eens de dagen beginnen te lengen, beginnen zeker vogels al te shiften naar een lentegevoel. De hogere temperaturen verhogen dat lentesignaal alleen maar."

Paddentrek

De bioloog verwacht dat ook de amfibiëntrek door de hogere temperaturen vroeger op gang zal komen. "Als de temperaturen 's avonds boven de 10 of zelfs 8 graden blijven, begint de fameuze paddentrek op gang te komen. Vroeger vond die plaats rond maart, maar we merken nu dat het opschuift," aldus de bioloog. In Watermaal-Bosvoorde werden dit weekend al tientallen padden en kikkers overgezet omdat ze uit hun winterslaap ontwaakt waren.

Enkele dagvlinders, zoals de dagpauwoog en de citroenvlinder, "kan je nu al door de zachte temperaturen in de groene ruimten tegenkomen," voegt Engelbeen nog toe.

Het kan ook nog keren: zeker tot in april kan het nog vriezen. "Maar als het zo warm blijft, gaat alles vroeger in bloei staan en kunnen we al vroeger dan gewoonlijk genieten van de lente."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, mezen, natuur, Leefmilieu Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni