Natuurgebied in Marokko symbolisch omgedoopt tot Zoniënwoud

© Belga
22/02/2024

Het Sidi Boughabapark in de Marokkaanse stad Kenitra is symbolisch omgedoopt tot Zoniënwoud om de solidariteit te tonen tussen Marokko en België in de gezamenlijke strijd tegen de klimaatcrisis. In november 2023 werd het Thurn en Taxispark al hernoemd naar Sidi Boughabapark om aandacht te vragen voor de klimaatverandering.

De naamsverandering is een initiatief van Brussels staatssecretaris voor Internationale Relaties Ans Persoons (Vooruit.brussels) en 11.11.11, in samenwerking met lokale actoren.

"Het klimaatonrecht laat zich hier overal voelen. Sidi Boughaba is voor de Marokkaanse bevolking een belangrijk toevluchtsoord in tijden van hittestress en onvoldoende regen. Net zoals in Brussel zorgen bomen en parken net voor de nodige verkoeling. Het is kenmerkend voor de effecten van de klimaatcrisis, dat vooral de mensen die er het minst verantwoordelijk voor zijn de gevolgen dragen", zegt Persoons, die het natuurgebied bezocht op de laatste dag van haar vierdaagse missie in Marokko.

9be7f133-img1426.jpg

Natuurgebied van zoetwatermoerassen

De staatssecretaris stond in november vorig jaar al eens in het Sidi Boughabapark, maar dan in Brussel. Die naamsverandering maakte deel uit van de najaarscampagne van 11.11.11, toen verschillende Vlaamse en Brusselse groene trekpleisters werden omgedoopt om aandacht te vragen voor de impact van de klimaatverandering.

De actie krijgt nu een vervolg in de regio Rabat-Salé-Kenitra, waar men al langer de gevolgen van de klimaatcrisis voelt. Zo daalt het waterpeil in het natuurgebied van zoetwatermoerassen Sidi Boughaba door droogte en waterschaarste, wat dan weer een gevaar betekent voor het voortbestaan van planten en dieren. Ook menselijke activiteit speelt een nefaste rol. Het reservaat dreigt te verdwijnen, waardoor ook de natuurlijke bescherming tegen overstromingen, extreme hitte en droogte in gevaar komt.

Ook het Zoniënwoud ondervindt de gevolgen van de klimaatopwarming: droge en hete zomers zorgen ervoor dat de bomen in het Zoniënwoud minder goed bestand zijn tegen natuurlijke vijanden en ze sneller gekapt moeten worden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni