| Natuurpunt protesteert op het Martelaarsplein

Natuurpunt voert actie op Martelaarsplein: 'Worden monddood gemaakt'

14/02/2024

Natuurpunt heeft woensdag actiegevoerd op het Martelaarsplein in Brussel. Met een zwarte klever over hun mond wilden de tientallen actievoerders duidelijk maken dat de natuurorganisatie volgens hen "monddood" wordt gemaakt in het lopende overleg tussen de Vlaamse regering en de grote landbouworganisaties.

"We worden de mond gesnoerd, terwijl de regering in haar gesprekken met de landbouworganisaties afstevent op een verslechtering van de natuur en het milieu", zegt Bart Vangansbeke, voorzitter van Natuurpunt aan Belga.

De Vlaamse regering blijft op zoek naar een akkoord met de grote landbouworganisaties. Donderdag staat een nieuw overleg gepland. De natuur- en milieuorganisaties zitten daarbij - ondanks herhaaldelijk aandringen - niet mee aan tafel, hoewel Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu naar eigen zeggen ook 5.000 landbouwers vertegenwoordigen.

"Momenteel wordt de agenda bepaald door één partij, namelijk de landbouworganisaties, en dan eigenlijk nog maar een deel van de landbouworganisaties die dus maar een deel van de boeren vertegenwoordigen", zegt Bart Vangansbeke.

'Juridisch moeras'

Natuurpunt gaf eerder op de dag ook een persconferentie samen met Bond Beter Leefmilieu. Volgens hen stevenen de afspraken tussen de regering en de landbouworganisaties af op een "juridisch moeras".

De inhoud van de voorliggende onderhandelingsnota staat volgens de organisaties haaks op de afspraken in het regeerakkoord en op het natuur- en milieubeleid, dreigt net extra problemen te creëren voor de boeren en zal uitmonden in juridische veroordelingen. "Dit gaat over veel meer dan landbouw alleen. Wat op tafel ligt, dreigt nefast te zijn voor ons milieu en onze natuur en finaal ook voor de gezondheid en het welzijn van de burger. Dat is eigenlijk de essentie van wat hier op het spel staat", legt Natuurpunt-voorzitter Vangansbeke uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Brussel Kort, Natuurpunt, boerenprotest, Martelaarsplein, Vlaamse regering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni