1818 REPO Reeen Zonienwoud 1

| Boswachter aan het werk in het Zoniënwoud (archiefbeeld).

'Onherstelbare schade' aan Zoniënwoud door werflek

SD
© BRUZZ
22/03/2024

Het Zoniënwoud heeft "onherstelbare schade" opgelopen nadat Leefmilieu Brussel een lek van boormodder op een werf ontdekte in 2020. "De schade was aanzienlijk, maar dankzij de tussenkomt van onze gespecialiseerde diensten kon verdere aantasting van fauna en flora vermeden worden", aldus het agentschap op WereldBosDag.

Een boswachter van Leefmilieu Brussel ontdekte het lek bij de inspectie van een werf aan een nabijgelegen spoorlijn. "Toevallig zag ik hoe een vrachtwagen van het bedrijf dat de boorwerkzaamheden uitvoerde aan het lekken was", zegt boswachter Matthieu Pierret, die de chauffeur meteen opriep te stoppen.

Een boswachter heeft de status van gerechtelijke politie en mag overtredingen onderzoeken en vervolgen voor de bevoegde domeinen. "Gezien de ernst van dit incident stelde de inspectiedienst een proces-verbaal op", zegt inspecteur Yasmine De Spiegeleire. Het parket heeft daarop een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de zaak.

"Bemonstering wees uit dat de gelekte substantie bestond uit bentoniet,"zegt De Spiegeleire. Het gaat om een industrieel mineraal dat de bodem ondoordringbaar maakt. "De deskundige stelde vast dat het lek onherstelbare schade had veroorzaakt aan de bodem, de vegetatie en de fauna."

Herstel

Leefmilieu Brussel heeft daarop meteen herstelmaatregelen in gang gezet. "In geval van milieuschade aan beschermde soorten en natuurlijke habitats kan Leefmilieu Brussel eisen dat de dader verschillende maatregelen neemt om de schade te herstellen”, legt inspecteur Nathan Lozet uit.

De onherstelbare schade aan de habitat werd geëvalueerd op basis van 2.415m² getroffen grond. "Er moet ook rekening worden gehouden met de restschade. De habitat is ernstig verstoord en zal zich pas over enkele decennia volledig herstellen", klinkt het.

Leefmilieu Brussel besliste om op te treden als benadeelde partij in de strafprocedure om een financiële compensatie te bekomen, zonder daarbij te vermelden over welk bedrag het gaat. De verantwoordelijke heeft het bedrag intussen overgemaakt, klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Milieu , Leefmilieu Brussel , Zoniënwoud , Matthieu Pierret , boswachters

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni