Nationale vakbondsstaking, georganiseerd door ACV, ABVV en ACLVB: het MIVB-depot Jacques Brel

| Archiefbeeld

MIVB bestraft buschauffeurs die motor laten draaien

HD
© BRUZZ
10/04/2019

In 2018 deelde de MIVB 102 sancties uit aan buschauffeurs die de motor van hun bus niet stilleggen wanneer ze stilstaan. De motor laten draaien terwijl men stilstaat is bij wet verboden, onder andere om nodeloze luchtvervuiling tegen te gaan.

In 2018 ontving de MIVB 35 klachten van buurtbewoners over een buschauffeur die de motor laat draaien terwijl de bus stilstaat. Vooral de hoeveelheid uitlaatgassen die zo vrijkomen zijn storend voor omwonenden.

Actief op zoek

Omdat een klacht niet voldoende is om het probleem tegen te gaan, organiseert de MIVB ook actieve controles. Tijdens 530 controles in 2018 werden 102 infracties vastgesteld, dat bericht La Capitale vandaag. An Van Hamme, woordvoerster voor de MIVB, bevestigt de cijfers.

“Elke overtreding krijgt een gevolg naargelang het dossier van de chauffeur in kwestie: hoeveel keer is dit al gebeurd? Zijn er andere problemen? Afhankelijk daarvan kan dat leiden tot sancties zoals een tijdelijke schorsing met verlies van loon.”

Uitzonderingen

In een antwoord op een vraag van Anne Charlotte d’Ursel (MR) benadrukte bevoegd minister Pascal Smet (SP.A) dat de controleurs van de MIVB geen bevoegdheid hebben om een proces-verbaal op te stellen maar “dat iedere klacht van buurtbewoners wordt onderzocht.”

Er zijn slechts een aantal uitzonderingen waarbij een bus de motor mag laten draaien: bij zeer koud of zeer warm weer om de temperatuur in de bus redelijk te houden en bij technische problemen.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, Mobiliteit, Luchtkwaliteit, MIVB, Pascal Smet, Fijn stof

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni