Kruispunten Meiserplein 14 BRUZZ ACTUA 1656

| Meiserplein, Schaarbeek, waar tramlijn 25 (Boondaal-Rogier) bovengronds rijdt.

Schaarbeek neemt tegen wil college motie aan voor behoud tram 25

© Belga
28/03/2024

De gemeenteraad van Schaarbeek heeft woensdag een motie goedgekeurd van Les Engagés en CD&V waarin gevraagd wordt aan vervoersmaatschappij MIVB en de Brusselse regering om de ten dode opgeschreven tramlijn 25 alsnog te behouden. De 'meerderheid' onthield zich. Schepen van Openbare Werken Vincent Vanhalewyn (Ecolo) spreekt over "een kleine politieke coup" vanuit de oppositie.

De afschaffing van tramlijn 25 beroert sinds enige tijd de gemoederen in Schaarbeek. De tramlijn, van Boondaal tot Rogier, is een populaire en belangrijke verbinding in Brussel. In het toekomstige mobiliteitsplan van de MIVB, waarvan de inwerkingtreding voorzien is voor september, wordt tram 25 opgesplitst in twee nieuwe tramlijnen: lijnen 11 en 22.

Lijn 11 heeft een verbinding tussen Boondaal en Esplanade, lijn 22 tussen Rogier en Eurocontrol. Dit ten voordele van een nieuwe tramlijn 10, van het Militair Hospitaal via het centrum naar Heembeek en Churchill. Lijn 11 en 22 moeten de drukte op tramlijn 7, van Heizel naar Churchill, helpen verlichten.

Anton Schuurmans, gemeenteraadslid voor CD&V, gelooft dat de afschaffing van lijn 25 een capaciteitsprobleem voor het openbaar vervoer in hartje Schaarbeek zal betekenen. "Dankzij deze motie geeft de gemeente eindelijk een ondubbelzinnig signaal. Laat ons alle mogelijkheden onderzoeken", aldus Schuurmans. "Het stoort ons echt dat het schepencollege de plannen van MIVB zomaar aanneemt, zonder enige kritische kanttekening."

'Kleine coup'

De motie werd ondersteund door de voltallige oppositie en behaalde een meerderheid. Dat is uitzonderlijk. Het Schaarbeekse college van burgemeester en schepenen (Lijst Burgemeester en Ecolo-Groen) heeft vandaag slechts 22 of 23 zetels van de 47 in de gemeenteraad. Of, aangezien vierde schepen Michel De Herde (Défi) verdacht wordt van verkrachting van minderjarigen en het bezit van beelden van seksueel misbruik van minderjarigen en het niet duidelijk is of hij nog tot het schepencollege behoort.

Volgens schepen Vincent Vanhalewyn gaat het over een "kleine coup" van de oppositie binnen de Schaarbeekse lokale politiek. Vanhalewyn, die begrip heeft voor het probleem, stelt dat CD&V en zusterpartij Les Engagés te weinig rekening houden met de mogelijke implicaties van het behoud van het huidige traject de tramlijn voor het hele Zuiden van Brussel en alle Schaarbekenaren "Ze doen té veel aan microdenken, te weinig aan macrodenken. Ik heb aan de oppositie voorgesteld om de MIVB te ontmoeten voor een onderhoud. Het is spijtig dat ze daar niet op zijn ingegaan."

Openbaarvervoersmaatschappij MIVB zegt dat ze "de motie nader bestudeert om zoals altijd een zo goed mogelijke oplossing te zoeken voor zoveel mogelijk mensen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , tram 25 , Schaarbeek , Vincent Vanhalewyn , Anton Schuurmans , Les Engagés , CD&V , Ecolo

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni