Spookrijders in Schaarbeek: 'Tot wel vijftig procent negeert het verbodsbord'

© BRUZZ
16/02/2024

De Moerkerkestraat in Schaarbeek heeft te maken een groot aantal spookrijders. Dat meldt Schaarbeeks gemeenteraadslid Anton Schuurmans (CD&V), die cijfers bijhield en beelden maakte van de overtreders.

Schaarbeeks gemeenteraadslid Anton Schuurmans (CD&V) hield in zijn eigen straat, de Moerkerkestraat, twee weken lang metingen bij met een Telraam-toestel van Transport & Mobility. Het toestel scant voortdurend een straat en kan zo alle verkeersgegevens registreren.

Het gemeenteraadslid stelt vast dat maar liefst 19 procent van alle voertuigen in de Moerkerkestraat spookrijders zijn. Volgens Schuurmans loopt het negeren van het verbodsbord tijdens spitsmomenten op tot wel 30 of 50 procent. "Automobilisten die tegen de richting in rijden doen dat met een hoge snelheid omdat ze niet willen gepakt worden," aldus nog Schuurmans. "Het is als voetganger of fietser echt opletten, zeker in de avondspits."

Winkelketen Kadizi

Ook Pieter Fannes van burgerbeweging Heroes for Zero erkent het spookrijdersprobleem in de Moerkerkestraat. "In de straat ligt een parking van winkelketen Kadizi. Om de toegang te vergemakkelijken werd de rijrichting veranderd, maar er zijn nog veel bestuurders die dat niet doorhebben. Daarom zijn er dus opvallend veel spookrijders."

"De vaststellingen kaderen in een breder probleem in de wijk waarbij verkeersregels soms van geen tel lijken te zijn", aldus Schuurmans. De politicus pleit al langer voor de invoering van een mobiliteitsplan, iets dat titelvoerend burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) heeft uitgesteld to na de verkiezingen. "Er is en blijft nood aan een wijkcirculatieplan waarbij het doorgaand verkeer in de wijk wordt geweerd", zo concludeert Schuurmans.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Mobiliteit , Anton Schuurmans , Good Move , Berenkuilwijk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni