Wegverzakking Monnoyerkaai na een maand nog niet hersteld

SD
© BRUZZ
11/02/2024
Updated: 13/02/2024 18.03u

De wegverzakking aan de Monnoyerkaai die er al sinds 4 januari is is nog steeds niet verholpen. De kaai zelf werd intussen verstevigd, maar voor de wegverzakking lijken Brussel Mobiliteit en de Brusselse Haven de verantwoordelijkheid op elkaar af te schuiven.

Het dossier wordt beheerd door de Haven van Brussel, klinkt het bij Brussel Mobiliteit.

"Er hebben werken plaatsgevonden: wij hebben de muur van de kaai versterkt. Maar de weg is niet aan ons. Het is een weg van het gewest, dus dat is de verantwoordelijkheid van Brussel Mobiliteit", zegt Sylvain Godefroid, woordvoerder van de Haven van Brussel, die eraan toevoegt dat alle betrokken partijen in de toekomst nog samen moeten zitten over de zaak. Wanneer is nog niet bepaald. "We weten nog niet wat het heeft veroorzaakt, dat wordt nog bepaald. In ieder geval zal de kaai nu niet meer kunnen bewegen." Dat is belangrijk voor de scheepvaart.

'Geen zwarte pieten'

Havenbaas Gert Van Der Eeken ontkent in een reactie echter dat er een welles-niets-spel aan de gang is over de werken waarbij de ene de zwarte piet probeert door te schuiven.

Hij zegt dat er wekelijks overlegd wordt, maar dat het zeer moeilijk is om vast te stellen wat de oorzaak is van de verzakking en dat het om een complexe zaak gaat omdat er verschillende wegbeheerders verantwoordelijk zijn.

Lees verder onder de beelden.

Van der Eeken: "Na een maand weten nog altijd niet wat er juist gebeurd is: is de kademuur verzakt met een verzakking van de weg tot gevolg of is het omgekeerde gebeurd namelijk via waterinsijpeling? Het regende zeer fel die week. En zo is mogelijk grond weggespoeld met een druk op de kademuur die is gaan bewegen."

Bovendien wordt de zaak bemoeilijkt door de ondergrondse bekabeling. "Het Brussels Gewest heeft geen kadaster van ondergrondse leidingen en zo hebben we na een tiental dagen vastgesteld dat er ter plaatse vijf hoogspanningsleidingen lopen die instaan voor de stroomvoorziening van Schaarbeek," aldus Van der Eeken. "Zo is er ook een leiding die water uit het kanaal oppompt om de verbrandingsoven af te koelen en zijn er elektriciteitsleidingen voor de verlichtingspalen, of glasvezelleidingen van de MIVB."

"De Haven en Brussel Mobiliteit werken alle twee hard aan een oplossing om de situatie in deze buurt te normaliseren," besluit hij.

De buurt rond de kaai kon deze week nog rekenen op enorme files. Dat heeft onder meer te maken met de ontoeganklijke Monnoyerkaai.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit, Brussel Mobiliteit, brusselse haven, Monnoyerkaai

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni