Na brand in tentenkamp Materialenkaai: ‘Uitzettingsprocedure gestart’

JB
© BRUZZ
18/01/2023

De brand in een geïmproviseerd tentenkamp aan de Materialenkaai toont opnieuw hoe kwetsbaar vluchtelingen kunnen zijn. "Een deel van hen verhuisde naar het kraakpand in Schaarbeek", weten hulporganisaties. De Haven van Brussel startte reeds een procedure om de mensen buiten te krijgen.

Dinsdagavond kreeg de Brusselse brandweer een oproep voor een brand in een tentenkamp aan de Materialenkaai, gesitueerd tussen Sainctelette en het Redersplein. Naar schatting verblijven er 80 bewoners, ondertussen één tot anderhalf jaar.

Eigenaar van de kaai is de Haven van Brussel, die haar hoofdzetel heeft op het nabijgelegen Redersplein. Het tentenkamp ligt dus vlak naast haar hoofdgebouw.

De Brusselse haven ontkent dat ze nog niet in actie geschoten zou zijn, zoals sommigen beweren. Meer nog: “Er loopt een procedure om deze mensen uit te zetten”, aldus woordvoerder Sylvain Godfroid. “Die mensen moeten daar niet zijn en de Haven kan die groep vanzelfsprekend niet opvangen.”

Het is trouwens niet de eerste keer dat een havensite ingepalmd wordt door een vluchtelingenkamp, weet Godfroid. “Andere kampementen zijn in het verleden vaak ontruimd door de komst van bouwprojecten. Maar het is een straatje zonder einde, want bij een uitzetting verplaats je het probleem gewoonweg.”

Volgens informatie van de Haven van Brussel wonen vooral transmigranten in het tentenkamp dat woensdag vuur vatte. “Onze ploegen zijn meermaals in gesprek geweest met de bewoners, en daaruit bleek dat een meerderheid van de vluchtelingen op doorreis zijn, en dus geen asiel willen aanvragen.”

Daklozenkamp aan de Materialenkaai waar op dinsdagavond 17 januari 2023 brand uitbrak

| Het daklozenkamp aan de Materialenkaai waar op dinsdagavond 17 januari brand uitbrak.

Nabijheid Humanitaire Hub

Het tentenkamp ligt ook op een steenworp ligt van de Humanitaire Hub, de plek waar hulporganisaties en vrijwilligers ondersteuning bieden aan dakloze migranten.

Coördinator Lorenzo Durante Viola kent het bestaan van de groep. "Maar over de status van de bewoners kan ik geen details kwijt, omdat ik die niet weet. Ik hoor dat het vooral om een aanzienlijke groep Afghanen zou gaan.” Dat laatste doet daklozenorganisatie Samusocial vermoeden dat sommigen wél in een lopende asielprocedure zitten.

Smausocial stuurde al één keer een mobiel team met medisch personeel naar het geïmproviseerde kamp.

Paleizenstraat

Durante Viola zegt ook dat bewoners van vijf à acht vernielde tenten gisteren na de brand onderdak zijn gaan zoeken in het kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek.

Het is onduidelijk wat die mensen gaan doen: blijven of terugkeren. Net zoals het niet geweten is of de andere geëvacueerde bewoners zullen terugkeren. Durante Viola vermoedt van wel. Hoe dan ook: "De brand toont nog maar eens de kwetsbaarheid van daklozen, migranten, vluchtelingen en asielzoekers aan, een week na de brand in Schaarbeek.”

In diezelfde lijn ligt ook de niet mis te verstane reactie van Brussels brandweerwoordvoerder Walter Derieuw aan BRUZZ woensdagochtend. “Het is een kwestie van tijd eer er doden vallen”, klonk het.

Woensdagvoormiddag was er maar een handvol mensen ter plekke in het kamp.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni