De week van het duaal leren: ‘Je mag direct aan de slag’

TP
25/04/2024

Tot en met vrijdag is het de week van het duaal leren. Praktijkgerichte studenten kunnen tijdens een opleiding duaal leren focussen op de werkvloer. De schoolbanken laten ze al grotendeels achter zich.

“Bij duaal leren gaan de meeste leerlingen een dag naar school. De andere vier dagen krijgen ze hun vak aangeleerd op de werkplek”, vertelt Charlotte De Win. Zij is competentiecoach voor de duale opleidingen bij Syntra Brussel. Daarbij wordt de focus vooral gelegd op jongeren tussen de 15 en 25 jaar die hun diploma secundair onderwijs nog willen behalen.

De Win werkt reeds vier jaar bij Syntra Brussel en merkt sindsdien een verdubbeling van het leerlingenaantal. “Doordat het aantal leerlingen in bijna elke opleiding groeit, mogen we ieder jaar ook nieuwe opleidingen aanbieden.”

Rode draad

Grace-Henriette Nsiku volgt de opleiding kinderopvang bij Syntra Tour & Taxis. “Bij duaal leren mag je direct aan de slag. Zo merk je al snel hoe het er in het echt aan toegaat”, zegt ze. “Momenteel werk ik bij de naschoolse opvang IBO De Buiteling. Voordien werkte ik ook al eens in een crèche. Dat doe ik het liefst.”

En maar goed ook, want kinderverzorgsters zijn schaars. Dat is bij Syntra Brussel dan ook een rode draad doorheen de opleidingen. “Wij hebben veel opleidingen die in Brussel tot de knelpuntberoepen horen. We merken ook dat dat de ideale formule is voor een bedrijf, iemand opleiden en nadien aannemen om de tekorten op te vullen”, aldus De Win.

Zo heeft Grace van haar crèche ook al een voorstel gekregen om in september te starten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , SYNTRA Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni