| De campus Solbosch van de Université Libre de Bruxelles (ULB).

Klacht van studente over transfobie op de campus, ULB reageert: 'Werken aan oplossingen'

© Belga
16/01/2024

Victoriæ, studente aan de ULB, heeft de universiteit op sociale media aangeklaagd na een transfobe aanval afgelopen donderdag in de toiletten op de campus Solbosch. Ze hekelt een "gebrek aan bewustzijn over de rechten van transgenders" vanuit de instelling. De ULB reageert dinsdag tegen Belga dat ze zal blijven "werken aan structurele oplossingen, op maat van de universiteit."

Voor de studente was de aanvaring van vorige week "de laatste druppel in een reeks van transfobe aanvallen" tijdens haar studiejaren aan de ULB. Ze is ook vaak getuige geweest van pesterijen, vooral door leden van het onderwijzend personeel en de directie, zegt ze. "Dit getuigt intern van een schrijnend gebrek aan bewustzijn," zegt de studente.

De ULB zegt "op de hoogte te zijn van de aantijgingen," en heeft de studente uitgenodigd voor een gesprek met de directie. De instelling herinnert eraan dat de 'Equality law clinic' van de ULB "zich specifiek bezighoudt" met de verdediging van de rechten van transgenderpersonen en dat sensibiliseringsacties tegen transfobie momenteel zijn opgenomen in het nieuwe plan 'Gender en diversiteit'.

Genderneutrale toiletten

Wat de inrichting van genderneutrale toiletten betreft, "naast die in het ULB Sportgebouw en in de bibliotheek op de Erasmuscampus, worden andere locaties onderzocht en wordt een globale beleidsnota over inclusieve toiletten voorbereid," belooft de universiteit.

Van haar kant betreurt Victoriæ de "kloof" tussen het verklaarde engagement van de directie en de realiteit die studenten ervaren. Ze wijst opnieuw op de dringende noodzaak om studenten, docenten, veiligheidspersoneel en directieleden te trainen in de gevaren van transfobie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni