Ook buurt mag nieuwe ruimtes in scholencomplex Mutsaard gebruiken

© BRUZZ
02/02/2024
Updated: 02/02/2024 17.00u

Het gloednieuwe scholencomplex Mutsaard opende begin dit jaar voor het eerst zijn deuren. Donderdag werd de site feestelijk ingehuldigd. Bijzonder is dat alle ruimtes op de gelijkvloerse en ondergrondse verdieping ook buiten de schooluren inzetbaar zijn voor de buurt.

Op de site aan de Mutsaardlaan huisde eerder al de Koningin Astridschool, maar de site is fors uitgebreid tot een volledige nieuwe campus met 10.821 vierkante meter aan extra infrastructuur. In totaal zullen er 744 leerlingen terecht kunnen van de kleuter- en lagere school Koningin Astrid en het Hoofdstedelijk Atheneum Karel Buls.

bf6947eb-brusselseploegmutsaard.jpg

| Anaïs Maes, schepen van Onderwijs (Vooruit.brussels), onderste rij, derde van links: "Deze capaciteitsuitbreiding is ongezien."

Dankzij het nieuwe gebouw breidt de Stad Brussel haar capaciteit in het Nederlandstalig onderwijs opnieuw sterk uit: 264 extra plaatsen ofwel 72 extra plaatsen voor kleuters, 120 plaatsen in het lager onderwijs en 72 in het secundair. Anaïs Maes (Vooruit.brussels), Brussels schepen voor Nederlandstalig onderwijs: "Deze capaciteitsuitbreiding is ongezien. De inhaalbeweging was nodig want het Nederlandstalig onderwijs blijft heel populair bij de Brusselaars. Bovendien, leren gaat stukken makkelijker als je dat kan doen in moderne gebouwen die de juiste context creëren om hoogstaand onderwijs aan te bieden."

Bouwprijs

Het prijskaartje voor de bouw van het project bedraagt 20 miljoen euro, maar Stad Brussel ontving van de Vlaamse overheid 10 miljoen aan financiële steun en 3 miljoen van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Daar kwam nog eens 400.000 euro bovenop dankzij de be.exemplary prijs voor innovatieve bouw- en renovatieprojecten van urban.brussels die het project in 2018 in de wacht sleepte.

De jury werd toen overtuigd door onder meer de intelligente verdeling van functies binnen het project, de energiezuinigheid van het complex en de wisselwerking met de wijk. Zo zijn alle ruimtes op de gelijkvloerse en ondergrondse verdieping ook buiten de schooluren inzetbaar voor de buurt. Het gaat onder meer om de verschillende sportzalen, polyvalente zalen en kunstlokalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Laken, Onderwijs, nederlandstalig onderwijs, Mutsaard, wijkcomité Neder-Over-Heembeek/Mutsaard, Laken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni