| Simulatiebeeld van de grote hal met publieke ruimte en crèche, een van de nieuwe voorbeeldprojecten in Brussel.

Dit zijn de winnende voorbeeldgebouwen voor Brussel

LV
© BRUZZ
23/01/2019
Updated: 23/01/2019 18.02u

Twee scholen, een langverwacht nieuw containerpark, de uitbreiding van Art Basics for Children en een overdekte publieke ruimte langs het kanaal. In totaal krijgen opnieuw negen projecten de status van voorbeeldgebouw. Omdat ze zo voorbeeldig zijn, krijgen de bouwheren voor de realisatie ervan een financiële duw in de rug van het Brussels Gewest.

De projectoproep Be.Exemplary van het Brussels Gewest was aan haar derde editie toe. De bedoeling is bouw- en renovatieprojecten te steunen die de stad vooruit kunnen helpen. De jury nam vier criteria in aanmerking: architecturale kwaliteit, sociale meerwaarde, aandacht voor het milieu en bijdrage aan de kringloopeconomie. De editie 2018 wilde vooral de deelname van particulieren aanmoedigen.

Bekijk hieronder de reportage van BRUZZ tv, daaronder vind je meer informatie over de negen laureaten:

Dit zijn de negen laureaten die samen kunnen rekenen op ruim 2 miljoen euro gewestelijke steun:

Be Exemplary Vignette

| Maquette van project Vignette in Oudergem

Project Vignette

Een privéwoning met werkplaats in Oudergem. Behalve de verzorgde architectuur viel de isolatie met strobalen in de smaak, net als de aandacht voor de watercyclus in de tuin en het feit dat de bouwwerf ook is opgezet als een educatief project voor de wijk. Ontwerp: Karbon

Be exemplary finstraat

| In Molenbeek wordt een industrieel pand omgebouwd tot woningen met aanpalende stadstuin.

Project Finstraat

Een industrieel pand dat wordt omgebouwd tot collectief woonproject in Molenbeek. Het project voorziet een verbinding met een stadstuin, collectieve ruimtes en een lokaal voor de vzw La Rue. Behalve op dialoog met het verenigingsleven wort ook ingezet op deeleconomie. Ontwerp: Arian Schelstraete.

Be Exemplary Jaspar

| Uitzicht vanaf het geplande appartement langs de Kleine Ring.

Project Jaspar

In een appartementsgebouw langs de Kleine Ring in Sint-Gillis worden de verwaarloosde kamers die ooit gebouwd zijn voor dienstmeisjes omgebouwd tot een appartement met drie kamers. Het architecturaal project wordt inventief genoemd en is vooral gekozen omdat het ook op veel andere plaatsen in Brussel zou kunnen worden toegepast en zo een deel van het antwoord kunnen zijn op de vraag naar verdichting. Ontwerp: Guillaume Sokal.

Be Exemplary ABC

| Het ABC-huis in Schaarbeek plant een uitbreiding.

Project ABC

De particuliere vzw Art Basics for Children (ABC), een vereniging op de grens tussen kunst en onderwijs, verbetert haar bestaande infrastructuur door de bouw van een volume van 300 vierkante meter. Het project biedt gezellige ruimtes waar de ambitie voor een duurzaam sociaal en educatief project via een culturele visie kan worden waargemaakt. Op milieuvlak blinkt het plan uit door de benadering van de watercyclus. Ontwerp: HUB.

Be Exemplary grote hal

| Het project wil een springplank zijn naar een betere toekomst voor de Heyvaertwijk.

Project Grote Hal

Bouw van een (Franstalige) crèche langs het kanaal in Molenbeek. Daarbij komt ook een nieuwe publieke ruimte, gedeeltelijk onder het dak van een voormalige autohandel. Het project scoorde omdat het goed inspeelt op andere initiatieven in de buurt en omkeerbaar is. Bovendien wil het jongeren uit de buurt betrekken via sociale clausules, creatieve activiteiten enzovoort. Het project kwam al eerder aan bod hier. Ontwerp: AM Zampone en L’Escaut.

Be Exemplary optima

| Het is de bedoeling dat de Frans- en de Nederlandstalige school gaan samenwerken.

Project Optima

Bouw van een nieuwe Nederlandstalige school en uitbreiding van een Franstalige school in Schaarbeek. Het project besteedt veel aandacht aan natuurlijk zonlicht in de klaslokalen, voorziet een educatieve groentetuin op het dak en een kinderkeuken. Daarnaast is sprake van wisselwerking tussen de twee taalregimes. Ontwerp: AM Java Architecten / Geurst&Schultz

Be Exemplary Mutsaard

| In Mutsaard komt een nieuw Nederlandstalig schoolcomplex.

Project Mutsaard

Nieuw Nederlandstalig scholencomplex met een kleuterschool voor 72 kinderen, een basisschool voor 456 scholieren, een middelbare school voor 288 leerlingen en twee sporthallen in Laken. De jury werd vooral overtuigd door de compactheid van het project, de intelligente verdeling van functies en wisselwerking met de wijk. Daarnaast is het complex energiezuinig. Het project werd eerder al aangekondigd hier. Ontwerp: Low architecten.

Be Exemplary ambassade

| De voormalige ambassade krijgt onder meer een gemeenschappelijke tuin.

Project Ambassade

Ombouw van een voormalige ambassade in Schaarbeek tot een intergenerationele groepswoning. Het project is gebaseerd op een verlangen naar sociale cohesie, niet alleen intern , maar ook open voor de buurt. Er zijn tal van volwaardige en flexibele, gemeenschappelijke functies zoals een tuin, daktuin, fietsenstalling, afvalbak, werkplaats, polyvalente ruimte, ... die vlot aanpasbaar zijn. Ontwerp: TWYCE Architects

Be Exemplary recypark

| Naast een nieuw containterpark langs het kanaal komt ook een stukje groen en een skatepark.

Project Recypark

Bouw van een nieuw containerpark langs het kanaal in Anderlecht met daarnaast ook een skatepark en groene ruimte. De combinatie van functies moet het ecologisch bewustzijn stimuleren. De kringloopeconomie staat centraal en het project geeft zelf het goede voorbeeld met gerecycleerde bouwmaterialen te werken. Het project werd eerder al aangekondigd hier. Ontwerp: 51N4E

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Stedenbouw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni