Bewoners ontruimd tentenkamp naar opvanglocaties gebracht

JB
© BRUZZ
07/03/2023
Updated: 07/03/2023 12.32u

Het tentenkamp met asielzoekers en migranten aan het kanaal in Sint-Jans-Molenbeek bij het Klein Kasteeltje is dinsdagvoormiddag onaangekondigd ontruimd. "Ik ben opgelucht dat er een einde komt aan dit tentenkamp, via een hervestigingsoplossing voor alle asielzoekers die langs het kanaal verblijven", zegt Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS). Nochtans is er niet voor alle bewoners een nieuwe slaapplek.

Volgens de woorvoerder van de politiezone Brussel-West is er dinsdagochtend om 8 uur een veiligheidsperimeter ingesteld "opdat de humanitaire hulpverlening veilig kan verlopen". Vervolgens werden asielzoekers in bussen weggebracht naar een tijdelijke noodopvangplek en ruimden netheidsdiensten onder toezicht van de politie de tenten en het afval op.

Het tentenkamp op de brug aan Klein Kasteeltje ging al mee sinds november. Tijdens de laatste maanden van vorig jaar kreeg het vorm toen tientallen asielzoekers voor wie geen plek was in het opvangnetwerk er neerstreken.

De voorbije weken nam het aantal tenten op de brug en op de Koolmijnenkaai stevig toe. Sinds de ontruiming van het kraakpand in de Paleizenstraat werd het tentenkamp een nieuw toevluchtsoord voor asielzoekers die wachten op een plek in het Fedasil-netwerk en andere mensen die geen dak boven hun hoofd hebben, vooral migranten.

Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) meldde dinsdagochtend dat er "een vreedzame oplossing" kon worden gevonden. "Ik ben opgelucht dat er een einde komt aan dit tentenkamp via een hervestigingsoplossing voor alle asielzoekers die langs het kanaal verblijven", zegt Moureaux. "De menselijke waardigheid en de eer van ons land staan op het spel."

Sporthal

De langverwachte ontruimingsactie kwam er op gezamenlijk initiatief van de gemeente Molenbeek, het Brussels Gewest en staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor (CD&V).

Vorige week al zouden Molenbeekse gemeentediensten een lijst hebben opgesteld met de namen van 138 dakloze asielzoekers die op de brug en de aangrenzende Koolmijnenkaai verbleven. Die mensen zijn dinsdagochtend met bussen vervoerd naar een sporthal in de Heyvaertwijk.

Beelden van in de sporthal, waar de asielzoekers naartoe gebracht werden.

Verrast

Humanitaire organisaties en vrijwilligers ter plekke reageren dat ze met verstomming zijn verslagen door de verrassingsontruiming, die volgens hen compleet onaangekondigd was. Er klonk verontwaardigheid over het feit dat tentjes en dekens vernietigd werden en dus niet meer gerecupereerd kunnen worden.

Dat is niet onbelangrijk, want terwijl de evacuatie op haar einde liep, bleven nog zo'n veertig asielzoekers achter op de brug aan Klein Kasteeltje. Onder hen Mory, die eind januari vanuit Guinée aankwam in Brussel en sindsdien in het tentenkamp verbleef.

"Ik had deze ochtend een afspraak in het ziekenhuis. Toen ik terugkwam, waren al mijn spullen weg. Bovendien is er op dit moment geen opvangplek voor mij, en dat terwijl ik asiel heb aangevraagd." Mory zou samen met landgenoten niet ter plekke geweest zijn toen de lijst met asielzoekers in het tentenkamp samengesteld werd, vertelt hij.

"Het lijkt erop dat men vrij arbitrair te werk is gegaan met het opstellen van die lijst, waardoor verschillende asielzoekers nu zonder tent en zonder opvangplek zitten", zegt een vrijwilliger ter plekke, die ook laat weten dat verschillende vrijwilligers ter plekke zich dinsdag in de loop van de dag inspannen om een opvangplek te vinden voor de mensen die uit de boot zijn gevallen.

Verontwaardigde reacties van vrijwilligers ter plaatse aan de brug.

'Registratie is bezig'

Volgens de gemeente Molenbeek verbleven meer dan 150 mensen, vooral Afghanen, in de tenten aan het kanaal.

"In een eerste beweging werden 40 mensen in het netwerk van Fedasil geïntegreerd en nog eens 40 mensen zullen morgen worden overgenomen", klinkt het bij het kabinet de Moor.

De anderen krijgen een oplossing via de noodopvang van het Brussels gewest en de gemeente, die van korte duur zal zijn. "Wie recht heeft op opvang wordt in het netwerk van Fedasil geïntegreerd. Wie geen recht heeft op opvang wordt via het Brussels Gewest naar de daklozenopvang toegeleid. De registratie van de mensen is bezig."

Staatssecretaris de Moor werkte na het sluiten van het kraakpand in de Paleizenstraat al een hele tijd aan een oplossing voor de mensen aan het kanaal. "Hoewel de situatie moeilijk blijft en het opvangnetwerk volledig verzadigd is, creëert Fedasil continu plaatsen bij. Ik ben tevreden dat er door een goede samenwerking geen mensen meer op de kaai in tentjes moeten verblijven."

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is op zijn beurt tevreden dat de mensen naar andere opvanglocaties geleid worden. "De mensen op de brug leven al maanden in onmenselijke omstandigheden. De situatie was niet alleen onaanvaardbaar, maar ook ongezond en onveilig voor de vele voetgangers en fietsers die dagelijks langs het kanaal passeren."

39fcee6f-img3972.jpg

| Mory toont zijn bijlage 26, die stelt dat hij recht heeft op opvang. Toch viel hij uit de boot tijdens de ontruimingsactie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni