Onzekere toekomst voor recreatiepark Drohme

Eind januari heeft de Raad van State de stedenbouwkundige vergunning voor Drohme, het geplande recreatiepark op de voormalige hippodroom van Bosvoorde, geschorst. De toekomst van het project is daardoor onzeker. Hoe dan ook zal het park wellicht niet af zijn tegen 2020.

Door de schorsing van de stedenbouwkundige vergunning valt het project voorlopig helemaal stil. Het Brussels Gewest sloot in 2014, via de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI), een beheersovereenkomst af van tien jaar met VO Group, op voorwaarde dat VO Group de nodige vergunningen zou verkrijgen.

In juli verkreeg Drohme een milieuvergunning. De gemeente Ukkel gaf daarvoor een gunstig advies, al waren de toenmalige meerderheidspartijen CDH en Défi tegen. Dat de stedenbouwkundige vergunning geschorst werd door de Raad van State, kwam Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault, ook CDH-gemeenteraadslid in Ukkel, dan ook goed uit. Door de schorsing is ook de milieuvergunning niet geldig.

Voor de PS - voormalig minister-president Charles Piqué (PS) was vragende partij voor het recreatiepark - ligt het dossier moeilijker. De Stad Brussel, waar PS deel uitmaakt van de meerderheid, gaf net als Watermaal-Bosvoorde een negatief advies voor dit project.

Onzekere toekomst

"Wij begeleiden de beheerder bij elke stap en zoeken naar oplossingen", klinkt het intussen bij de MSI, schrijft Le Soir. Michel Culot van beheerder VO Group geeft voorlopig geen commentaar op de recente ontwikkelingen in deze zaak, zo lang er geen uitgebreid overleg heeft plaatsgevonden met de MSI en minister-president Vervoort (PS).

Het verlies dat VO Group door de vertragingen lijdt, loopt op tot twee miljoen euro, aldus Culot. "Wij willen dat verlies compenseren door het gewest te laten opdraaien voor een aantal kosten die oorspronkelijk voor ons waren, maar waarvan ook het gewest de vruchten zal plukken nadat ons contract afloopt", zei Culot in oktober nog.

VO Group, dat eerder al klachten had over de te "strenge voorwaarden" van de milieuvergunning, zal het project hoe dan ook moeten herbekijken. De kans bestaat evenwel dat VO Group de handdoek in de ring gooit. Het behalen van de vergunning was een voorwaarde voor de concessie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?