Opnieuw tientallen klimaatbetogers aan Centraal Station

stand for solidarity stand for solidarity
© BRUZZ / AB
| Eind juli verzamelde een groep klimaatbetogers om dezelfde reden aan het Europakruispunt. (Archiefbeeld)
© BRUZZ / AB
| Eind juli verzamelde een groep klimaatbetogers om dezelfde reden aan het Europakruispunt. (Archiefbeeld)

Enkele tientallen betogers zijn zondag op het Europakruispunt samengekomen om de extreme weerfenomenen van deze zomer, zoals overstromingen, hittegolven en branden, aan te kaarten. De betoging is ook een steunbetuiging aan de vele mensen die getroffen werden bij de overstromingen in België.

Tijdens de statische betoging maakten de klimaatactivisten de balans op van een zomer die de gevolgen van de opwarming van de aarde verder blootlegde. Klimatoloog Jean-Pascal Van Ypersele benadrukte tijdens de manifestatie nogmaals dat de wetenschap duidelijk aantoont dat de ambities van het akkoord van Parijs nageleefd moeten worden. Hij benadrukte dat solidariteit nodig zal zijn, onder meer tussen de landen in het zuiden en het noorden.

Verschillende mensen die actief meehelpen bij het herstel van de overstroomde gebieden in België, met name in Verviers, kwamen hun verhaal doen over het menselijke leed waarmee zij in de afgelopen weken werden geconfronteerd. Er werd ook een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers.

De klimaatbetogers maakten met verschillende spandoeken duidelijk dat "de aarde huilt" en er geen tijd meer te verliezen is. Ze vragen de politici dat er op de COP26, de klimaattop die in november in Glasgow plaatsvindt, krachtige maatregelen genomen worden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?