Ava Basiri en Jan Wostyn, lijstrekkers voor het Brussels en Vlaams Parlement voor Voor U, de lijst van Els Ampe

| Ava Basiri en Jan Wostyn, lijsttrekkers voor het Brussels en Vlaams Parlement voor Voor U, de lijst van Els Ampe.

Ava Basiri trekt Voor U-lijst van Els Ampe in Brussel

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
21/02/2024

Voor U, de liberale scheurlijst van gewezen Open VLD-politica Els Ampe, heeft bekendgemaakt wie haar lijsttrekkers voor het Vlaams en Brussels parlement zijn. Voor het Brussels Gewest is dat vrouwenrechtenactiviste Ava Basiri. Jan Wostyn is lijsttrekker voor het Vlaams parlement.

De Belgisch-Iraanse Ava Basiri (34) uit Schaarbeek was een van de drijvende krachten achter de betogingen in Brussel ter ondersteuning van de protesten in Iran. Ze is voorzitter van het Centre Laïque Iranien Afghanistani de Belgique, en feministe.

"Toen ik zag dat Els Ampe als vrouw alleen ten strijde trok, moest ik er bij zijn. Wat me erg bevalt aan Voor U is dat we samen voor de 'twaalf werken' gaan (het basisprogramma, red.), maar daarbuiten vrij zijn. Dat maakt dat wij het best de samenleving kunnen vertegenwoordigen." De neutraliteit van de staat is een van haar voornaamste strijdpunten.

Convent op twee

Op plaats twee op de Brusselse lijst staat Frederic Convent (61), financieel consultant en bestuurder van twee Nederlandstalige scholen in Ukkel. Convent kwam al eerder op voor Open VLD, maar raakte in onmin met het kamp Sven Gatz/Guy Vanhengel, dat volgens hem een te weinig liberale koers vaart.

"Ik heb in de voorbije maanden met Voor U al meer fundamentele debatten gehad dan in al die jaren bij Open VLD," zegt hij. "Nu ga ik resoluut voor het Brussels Gewest, waar het zowel qua geweld als qua begroting volledig uit de hand loopt. Hier moet orde op zaken komen en daar ga ik voor."

Wostyn in Vlaanderen

In het Vlaams parlement komt Voor U op met de Brusselse leerkracht Jan Wostyn (44) als lijsttrekker. Wostyn is bekend van Vista, een van de oprichtende burgerpartijen achter Voor U. "Vlaanderen moet meer investeren in het onderwijs in Brussel," legt hij zijn keuze voor de Vlaamse lijst uit. "Op termijn gaat die investering alleen maar renderen."

Zoals eerder aangekondigd trekt oprichtster Els Ampe de Kamerlijst voor Vlaams-Brabant.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel kiest: Brussels parlement, Brussel kiest: Vlaams Parlement, Voor U, Els Ampe, liberale scheurlijst

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni