Els Ampe (Voor U) trekt Kamerlijst Vlaams-Brabant

© BRUZZ
28/01/2024

Op de nieuwjaarsreceptie van haar nieuwe politieke beweging Voor U kondigt Els Ampe aan dat ze de vanuit Vlaams-Brabant de lijst trekt voor de Kamer bij de verkiezingen van 9 juni 2024. Brusselaars zullen niet voor haar kunnen stemmen, "maar ik zal ze wel vertegenwoordigen."

Eind december lanceerde Vlaams parlementslid Els Ampe haar nieuwe politieke beweging 'Voor U', een samenwerking tussen de burgerpartijen Vista, Vrijheid, Volksliga en L99, net als enkele gewezen Open VLD'ers en LDD'ers.

Hoewel de ex-Open VLD-politica bij de Vlaamse verkiezingen van 2019 als lijsttrekker in Brussel 3.851 stemmen haalde, verklaarde ze aan BRUZZ waarschijnlijk niet opnieuw op dat niveau te willen opkomen en evenmin een gooi te doen naar een zitje in het Brussels parlement.

"Met alle begrotingen die de Vlaamse en Brusselse regeringen hebben gemaakt, vrees ik dat er een belastingtsunami op ons afkomt, ook op de Brusselaar. De enige plaats waar ik dat kan verhinderen is in de Kamer. Het is dus noodzakelijk om in de Kamer te zetelen, en daarom wil ik opkomen in Vlaams-Brabant."

Grotere kans

En dus niet in de kieskring Brussel-Hoofdstad. Dat betekent concreet dat iemand uit Brussel niet op Ampe zal kunnen stemmen, maar iemand uit pakweg Leuven wel. "Die Brusselaar zal niet op mij kunnen stemmen, maar wel door mij vertegenwoordigd worden", zegt Ampe in een eerste reactie aan BRUZZ.

Door in Vlaams-Brabant op te komen, vergroot ze haar kans om verkozen te geraken in de Kamer. Vanuit Brussel is het als Nederlandstalige quasi onmogelijk om op eigen houtje een zetel in de Kamer te veroveren. Ampe blijft gewoon in Laken wonen.

Gedragscode

Ampe stapte vorig jaar uit Open VLD na de verkiezing van Tom Ongena tot partijvoorzitter. Ze was niet te spreken over de manier waarop die verkiezingen waren verlopen en zetelt sindsdien als onafhankelijke in het Vlaams Parlement.

Met Voor U wilde Ampe daarom een politieke "beweging” oprichten waar verkozenen complete vrijheid van meningsuiting hebben "zonder partijdwangbuis”. Concreet zijn leden enkel gebonden door een gedragscode en twaalf brede principes zoals een beperkte rol voor de overheid en belastingsverlagingen.

Voor U zegt bij de komende verkiezingen in élke kieskring op te willen komen voor zowel het Vlaamse, federale, Brusselse als Europese Parlement. Wie daarvoor naast Ampe nog op de kieslijsten zal staan, blijft voorlopig onduidelijk. In de loop van februari wil de partij daar klaarheid over scheppen.

Amarant

De lancering is ook de concurrentie niet ontgaan, al blijven de reacties voorlopig ludiek. Zo wijst Défi-voorzitter François De Smet er op dat de kleur nogal gelijkend is aan die van Défi, in het Frans vaak 'le parti amarante' genoemd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel kiest: Kamer, Politiek, Els Ampe, Voor U

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni