Chef politiek over de rapporten van Brusselse parlementsleden: 'Vernieuwing op komst'

© BRUZZ
03/04/2024

Met het oog op de verkiezingen in juni deelt BRUZZ traditiegetrouw rapporten uit aan de Nederlandstalige Brusselse parlementsleden. In een studiogesprek duidt chef politiek Steven Van Garsse de voorbije tendensen, en blikt hij vooruit naar de komende verkiezingen. “We mogen een wissel van de wacht verwachten.”

Nu het einde van hun legislatuur nadert, stelde de BRUZZ-redactie de rapporten op van de Nederlandstalige parlementsleden in de hoofdstad. Naast cijfermateriaal rond het aantal parlementaire vragen, interpellaties, wetsvoorstellen en resoluties, werden ook de impact en media-aanwezigheid van onze politici in rekening gebracht.

In totaal werden zeventien parlementsleden in het Brussels parlement beoordeeld, en zes uit het Vlaams parlement. “We zien zowel hardwerkende parlementsleden als collega’s die maar weinig initiatief nemen,” zegt chef politiek Steven Van Garsse. “Al is dat doorgaans wel het geval.”

Van Garsse stelt daarnaast vast dat sociale media aan belang winnen. “Els Ampe (Voor U) was bijvoorbeeld niet zo actief in het parlement, maar genoot daarbuiten wel heel wat bekendheid.”

Nieuw talent

Er vielen enkele nieuwe talenten op. “Jan Busselen (PVDA) onder andere, of Gilles Verstraeten (N-VA) en Celia Groothedde (Groen), nieuwe parlementsleden die toch konden doorwegen dankzij hun inzet.”

Aan de andere kant zag Van Garsse ook oud-ministers die zich heruitvonden. “Iemand als Bianca Debaets (CD&V) slaagde erin een impact te hebben op het parlementaire debat door partnerschappen te sluiten aan Franstalige zijde en met de N-VA.”

Maar misschien wel de belangrijkste bevinding, is de politieke vernieuwing die eraan zit te komen in 2024. Veel zittende politici stoppen, en dus komen er veel nieuwe mensen op de lijsten te staan. “We mogen ons verwachten aan een wissel van de wacht,” zegt Van Garsse.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni