Het Brussels parlement heeft in de commissie Leefmilieu de reparatiewet goedgekeurd voor het uitstel van de Lage Emissiezone. Er blijft twijfel bestaan of de ordonnantie wel juridisch waterdicht is.

© Bart Dewaele
| Euro 5 (diesel) en Euro 2 (benzine) mogen dit en volgend jaar nog in Brussel rondrijden.
Commissie Leefmilieu keurt reparatiewet Lage Emissiezone goed
Al in oktober heeft het Brussels parlement het uitstel van een nieuwe fase van de Lage Emissiezone goedgekeurd, op initiatief van MR, PS, Les Engagés en Open VLD. Daarmee kunnen meer dan dertigduizend wagens met een Euro 5 dieselmotor, of Euro 2 benzinemotor toch blijven rijden in 2025 en 2026.
Midden januari bleek dat de ordonnantie een fout bevatte. Dat hadden juridische experten van de Brusselse raad voor het Leefmilieu (Bral) ontdekt. De ordonnantie van oktober verwees naar een verkeerd artikel in het besluit van de regering van 2018.
Dezelfde partijen hebben daarom een reparatiewet ingediend in het parlement om de fout recht te zetten. Voor de zekerheid hebben ze ook een advies aan de Raad van State gevraagd.
Dat advies is kritisch. Er is mogelijk sprake van een overtreding van het standstill-principe, dat in de grondwet gebetonneerd is. Dat principe bepaalt dat er geen achteruitgang mag zijn van de bescherming van de burgers op het vlak van leefmilieu en gezondheid. In de commissie Leefmilieu van het Brussels parlement ging vooral Groen hierop door.
Parlementslid Stijn Bex (Groen): “De Raad van State vraagt om de omvang van de achteruitgang in de bescherming van de burgers op vlak van luchtkwaliteit te bepalen en als die omvangrijk is die te verantwoorden en alternatieven voor te stellen. Dit is cruciaal om te vermijden dat de ordonnantie vernietigd wordt door het Grondwettelijk hof.”
De indieners van het voorstel geven wel degelijk aan hoe ze de luchtkwaliteit willen verbeteren, door beter openbaar vervoer en meer fietspaden, bijvoorbeeld. “Maar dat zijn plannen en is geen beslist beleid,” zegt Stijn Bex, waarbij hij verduidelijkte dat hiervoor een nieuwe regering nodig is.
Ook ontslagnemend minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) is sceptisch over de juridische robuustheid van de reparatiewet. Maron merkt in het parlement op dat het terugschroeven van milieumaatregelen moet worden aangemeld bij de Europese Commissie, alvorens dat dit in voege kan gaan. Dat lijkt niet te zijn gebeurd.
Hij vreest ook dat de indieners van het voorstel eind 2026 opnieuw uitstel zullen vragen. “Waarom hebben we dit tijdspad gekozen?Net om de Lage Emissiezone geleidelijk aan in te voeren. Door dit uitstel zal over twee jaar plots beslist moeten worden om niet 35.000 maar liefst 100.000 auto’s te weren die in Brussel zijn ingeschreven. Dit is een persoonlijke mening, maar het zou me verbazen als jullie dat zullen doen.”
Opmerkelijk: ook voorstanders van de reparatiewet, zoals Mathias Vanden Borre (N-VA) of Fouad Ahidar (Team Fouad Ahidar) vragen zich af of de ordonnantie de toets van de grondwet kan doorstaan. Ahidar stelde daarom voor om wat meer tijd te nemen om de ordonnantie goed te keuren, zodat die juridisch waterdicht is. “We kunnen ons geen extra onzekerheid veroorloven,” aldus Fouad Ahidar.
Maar daar wilden de indieners van de ordonnantie niet van weten. "Elke ordonnantie kan aangevochten worden voor het grondwettelijk hof. We leven in een rechtstaat," aldus parlementslid Jamal Ikazban (PS), "We kunnen ons vandaag geen vertraging veroorloven."
Uiteindelijk stemde de commissie de reparatiewet goed, met 12 stemmen voor en 3 stemmen tegen.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Mobiliteit , Milieu , Lage Emissiezone , Euro 5-norm , Uitstel LEZ , Stijn Bex , Alain Maron , advies Raad van State , Brusselse Raad voor het Leefmilieu , Fouad Ahidar , Mathias Vanden Borre