David Leisterh, Brussels voorzitter van de MR en kandidaat-minister-president in de hoofdstad, wil het gewestelijk mobiliteitsplan Good Move stopzetten. "We hebben het mandaat van de kiezer om dat te doen en zullen dat ook doen." Opmerkelijk is dat aan Nederlandstalige zijde juist Groen de grote winnaar in Brussel is, mogelijk vanwege datzelfde mobiliteitsbeleid.
David Leisterh: 'We hebben het mandaat om Good Move te stoppen en zullen dat uitvoeren'
Lees ook: Bouchez ontstemd over nieuwe coalitie in Vorst: 'Dit heeft gevolgen voor regeringsvorming'
De MR heeft twee belangrijke prioriteiten voor de volgende Brusselse regering: een begroting in evenwicht en het gewestelijk mobiliteitsplan Good Move stilleggen. "We hebben het mandaat van de kiezer gekregen om dat te doen, en dat zullen we ook uitvoeren," zegt Leisterh maandag aan BX1.
Maandag liet federaal partijvoorzitter George Louis-Bouchez dat ook weten aan verschillende Franstalige media. "We hebben een duidelijk mandaat van de kiezer, we gaan de hervorming doorvoeren waarvoor de kiezer heeft gekozen." Hij liet weten dat afgesloten pleinen of straten zullen heropenen.
"Dat betekent niet dat we de stad nu volledig aan de automobilist toebehoort. We gaan de alternatieve mobiliteit wel voortzetten," nuanceerde hij vervolgens wel nog. "Maar we gaan de filosofie helemaal aanpassen. We gaan de theorie herzien, zodat de mensen weer ademruimte hebben."
Groen
Opvallend: aan Nederlandstalige zijde is Groen juist de grootste geworden, mogelijk net vanwege de mobiliteitswijzigingen van de laatste jaren: van nieuwe fietspaden tot de zone dertig en de gemeentelijke circulatieplannen.
De discussie zal de regeringsonderhandelingen niet makkelijker maken. "Er is een significant verschil tussen het aantal mensen dat voor Groen en MR heeft gestemd," reageert Bouchez, gevraagd naar de Brusselse samenwerking met Groen. "Je moet minderheden respecteren, maar de meerderheid mag zich ook uitspreken en zin hebben om aan de slag te gaan."
De MR gaat in Brussel met Les Engagés op zoek naar een Franstalige meerderheid voor een nieuwe Brusselse regering. Wie daar verder bij zullen aansluiten, is voorlopig niet duidelijk. Aan Nederlandstalige zijde zoekt Groen een meerderheid, waarna alle partijen gezamenlijk tot een akkoord zullen moeten komen. Leisterh mikt op een vlotte coalitievorming, zegt hij aan BX1. Hij hoopt voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober een nieuwe regering te hebben.
Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement , David Leisterh , Elke Van den Brandt , MR , Groen , coalitieonderhandelingen