| Een staande ovatie voor partijvoorzitter De Smet aan het einde van het Défi-verkiezingscongres.

Défi-voorzitter De Smet vraagt militanten om interne crisis achter zich te laten

© Belga
17/03/2024

Op een verkiezingscongres in Bergen heeft Défi-voorzitter François De Smet zijn partijgenoten opgeroepen om de crisis die de partij de voorbije weken heeft meegemaakt achter zich te laten. Défi trekt met de slogan 'Volonté et Justice' (Wil en Gerechtigheid) naar de kiezer. De partij wil vermijden dat het land in de afgrond belandt door het opkomende nationalisme in Vlaanderen en door problemen op het vlak van begroting en veiligheid.

Het stormt al enkele weken hevig binnen Défi (het vroegere FDF). De ruzie draait rond de opmaak van de kieslijst voor het Brusselse parlement. Voormalig Défi-voorzitter Olivier Maingain beschuldigde de kabinetschef van partijvoorzitter François De Smet van fraude en vroeg zijn ontslag.

De Smet, die de beschuldigingen altijd heeft ontkend, ging daar niet op in. Intussen heeft Maingain laten weten dat hij niet zal opkomen bij de verkiezingen in juni en afgelopen vrijdag heeft de algemene raad van Défi nieuwe kieslijsten goedgekeurd.

Welwillend

François De Smet wilde zondag het onverkwikkelijke hoofdstuk afsluiten. "Als voorzitter moet ik mezelf afvragen of wat ik ga zeggen mijn partij zal steunen", zo zei hij tijdens zijn slottoespraak van het congres. "In mijn partij zijn we welwillend. Dat wil zeggen dat als er een probleem is, we dat aankaarten bij de interne instanties en niet bij de pers, omdat we a priori de mensen met wie we werken vertrouwen", aldus De Smet. "In mijn partij uiten we geen beschuldigingen zonder bewijs, verspreiden we geen complottheorieën en besmeuren we de namen van militanten niet", vervolgde hij.

Voor François De Smet is de situatie misschien gespannen omdat Défi volgens hem democratischer wil zijn dan anderen bij het opstellen van haar lijsten. Die lijsten moeten namelijk voor 60 procent gesteund worden door de algemene raad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Défi , François De Smet , Gewestverkiezingen 2024 , Olivier Maingain

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni