20240228 Els Ampe (Voor U)

| Els Ampe (Voor U)

VRT moet bij stemtest vermelden dat Voor U niet werd opgenomen

JP
© BRUZZ - Belga
28/05/2024
Updated: 28/05/2024 20.21u

De rechtbank van eerste aanleg heeft in de rechtszaak aangespannen door Voor U-voorzitter Els Ampe dinsdag geoordeeld dat VRT het gelijkheidsbeginsel en de pluraliteit moet respecteren en moet vermelden dat de partij niet in die stemtest werd opgenomen. Hoewel Voor U had geëist dat de partij in de stemtest moet opgenomen worden, gaat de rechtbank daar niet in mee.

De rechtbank heeft bepaald dat VRT binnen een termijn van drie dagen moet vermelden dat de politieke partij 'Voor U' niet is opgenomen in de stemtest, op het moment dat het resultaat van de stemtest wordt weergegeven. Deze maatregel is opgelegd onder een dwangsom van 2.500 euro per dag waarop een inbreuk wordt vastgesteld, met een maximum van 25.000 euro.

Voor U had op tijd verzocht om te worden opgenomen in de stemtest, wat door de rechtbank als correct werd beschouwd. Dat laat Voor U weten in een persbericht en dat blijkt ook uit het vonnis van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg dat BRUZZ kon inkijken.

De rechtbank oordeelde dat VRT het gelijkheidsbeginsel en de pluraliteit moet respecteren, en dat Voor U in dezelfde positie verkeert als andere politieke partijen, hoewel de partij pas recent is opgericht.

Voor U is de enige partij die in elke provincie en voor elk parlement lijsten heeft ingediend, maar niet was opgenomen in de VRT stemtest. De test werd intussen door meer dan 4 miljoen mensen ingevuld. De stemtest werd opgemaakt door de Universiteit Antwerpen en UCLouvain, en leidt de invullers enkel naar een van de zeven grote, gevestigde partijen.

'Er is een achtste partij'

Voor U ziet het zelf als een overwinning. "We hebben de rechtszaak meer dan een maand geleden aangespannen," reageert Jan Wostyn (Voor U), lijsttrekker voor het Vlaams Parlement, "nu is er een uitspraak en die is heel duidelijk: 'Voor U' moet absoluut vermeld worden."

"Vandaag staan er zeven partijen in de stemtest, terwijl het er in werkelijkheid meer zijn. Wat de VRT heeft gedaan is massale misleiding van de kiezer. Er is een achtste partij, een positief alternatief met 'Voor U'. Nu gaan mensen dat eindelijk te zien krijgen."

Lees verder onder de video.

VRT bekijkt

De VRT reageert dat het wil bekijken of het technisch mogelijk is om de partij Voor U te vermelden bij de Stemtest. "De publieke omroep vindt het zelf voldoende om te vermelden welke partijen opgenomen zijn in de Stemtest, maar kijkt samen met de academici die de Stemtest lieten ontwerpen, wat technisch mogelijk is", zegt de VRT dinsdag.

"Voor U vorderde ook om te worden uitgenodigd tot het Europees debat dat VRT op vrijdag 31 mei met zeven Europese lijsttrekkers organiseert. Die vordering is afgewezen. De rechter benadrukt ook dat Voor U niet in elk debat hoeft aanwezig te zijn en erkent dat Voor U in andere relevante programma's aan bod komt."

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni