Etterbeek overweegt ruimte voor druggebruikers: 'Nodig om bevolking te beschermen'

SD
© BRUZZ
24/02/2024

Het Etterbeekse gemeentebestuur overweegt een gebruikersruimte te openen om het hoofd te bieden aan de algemene Brusselse drugsproblematiek. Dat blijkt uit een antwoord van burgemeester Vincent De Wolf (MR) op een vraag van gemeenteraadslid André du Bus (Les Engagés) tijdens de gemeenteraad van 19 februari. "Dat is nodig om de bevolking te bescherming."

De gebruikersruimte "lost zeker niet alle problemen op, maar het haalt mensen van de straat die in het openbaar injecteren en het controleert de kwaliteit van de geconsumeerde producten en de gezondheidstoestand van de betrokkenen", aldus de burgemeester tijdens de gemeenteraad. "Daarom gebeurt dat beter in een gesloten gebouw, zonder de mogelijkheid dat kinderen of oudere personen dit zien. We moeten dit doen om de bevolking te beschermen", legt De Wolf uit aan BRUZZ.

Of er effectief een nieuwe gebruikersruimte komt, wordt nog bekeken. "Ik zie dat in ieder geval niet op een vaste plaats in een gebouw. We bekijken voorlopig de verschillende mogelijkheden in samenwerking met vzw Transit. Als het noodzakelijk is, kan die er inderdaad komen", zegt de burgemeester nog.

"Wij zijn op zich niet tegen het initiatief, maar wachten de ealuatie van het initiatief in Brussel-Stad af om te bekijken of dit echt is wat Etterbeek nodig heeft", reageert ook Du Bus nog.

'Toename van 70 procent'

Het idee maakt deel uit van een reeks acties die uit de bus kwam nadat de gemeente een taskforce had opgezet om de drugsproblematiek onder de loep te nemen. Dit bestond uit onder meer ordehandhavers, waaronder wijkagenten, de OCMW's, het ziekenhuis Iris-Sud, straathoekwerkers en vzw Transit.

Volgens de burgemeester blijkt uit cijfers van de MIVB dat de consumptie en handel van drugs in openbare ruimtes zoals metrostations toegenomen is met 70 procent. Specifiek in Etterbeek is de situatie momenteel nog onder controle.

"Hoewel de situatie in Etterbeek minder alarmerend is dan in andere gemeenten, zijn de meest gevoelige wijken Mérode, Jourdan en het Sint-Michielsplein (Thieffry)", aldus De Wolf nog, die verder nog benadrukt dat er vooral een transversale aanpak nodig is. "Niet alleen politie en justitie moet hiermee bezig zijn. We moeten ook inzetten op preventie, medische hulp en huisvesting. Het gaat echt om een globale aanpak. In Portugal heeft die aanpak ervoor gezorgd dat 45 procent van de druggebruikers een 'normaal' leven konden opbouwen."

Naast de gebruikersruimte werden nog twee andere acties vooropgesteld door de taskforce. Ten eerste werd beslist om te voorzien in een opleiding voor gemeentepersoneel en de verschillende sociale, gezondheidswerkers om druggebruikers te helpen in plaats van te criminaliseren. En daarnaast moet er ook een lokale coördinatie opgezet worden met alle betrokken actoren.

De zaak wordt dinsdag opnieuw besproken met de betrokken actoren, en komt aan bod op de volgende gemeenteraad van 25 maart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Politiek , Gezondheid , gebruikersruimte , drugsgeweld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni