BRUZZ I DVLKO

| Covoorzitster Naji, vicepremier De Sutter en kandidaten van Groen, donderdagochtend op de Suzan Danielbrug in het centrum van Brussel.

Groen stelt Regenboogplan voor op Suzan Danielbrug

© Belga - BRUZZ
09/05/2024

De partij Groen wil expliciete minimumdoelen voor gender en seksuele oriëntatie in het onderwijs. Dat voorstel maakt deel uit van het ''Regenboogplan' dat de partij donderdag voorstelde op de Suzan Danielbrug in het centrum van Brussel. "Het is belangrijk dat leerlingen de juiste informatie krijgen over LGBTQIA+-thema's. Kinderen brengen veel tijd door op school. Een veilige omgeving om daarover te praten is essentieel", aldus covoorzitster Nadia Naji en vicepremier Petra De Sutter.

Het plan, gebaseerd op vijf pijlers, beschermt volgens Groen de rechten van LGBTQIA+'ers in binnen- en buitenland. "Wanneer een extreemrechtse wind opsteekt, moeten we waar kan de rechten van LGBTQIA+'ers verzekeren. In de grondwet, in de klassen of in woonzorgcentra", klinkt het.

Ten eerste moet volgens de partij de school een veilige plek zijn voor elke leerling. "Meer dan 6 op de 10 LGBTQIA+leerlingen voelen zich niet veilig op de speelplaats of in de klas. Door les te krijgen en te praten over seksuele diversiteit, genderdiversiteit en diversiteit van families, krijgen leerlingen juiste informatie van de scholen én een krachtig signaal."

Groen wil dan ook, in samenwerking met deskundige middenveldorganisaties, praten en leren over seksuele diversiteit, genderdiversiteit en diversiteit van families opnemen in de leerplannen.

De schoolomgeving moet ook veilig en inclusief worden, met genderinclusieve toiletten, officiële communicatie in genderinclusieve taal, elke vijf jaar een onderzoek naar het welzijn van LGBTQIA+-leerlingen en -leerkrachten in het secundair onderwijs en in elke school een vertrouwenspersoon rond racisme en discriminatie. In de lerarenopleiding en in bijscholingen moet er ook aandacht zijn over hoe de LGBTQIA+-acceptatie op school vergroot kan worden.

Geschreven haatspraak

Een tweede pijler draait rond de bescherming van LGBTQIA+-rechten in de grondwet. Zo wil Groen dat geschreven haatspraak correctioneel bestraft wordt, in plaats van voor assisen. Ook moet de discriminatie van LGBTQIA+-personen op basis van identiteitskenmerken - waaronder seksuele oriëntatie, genderidentiteit en -expressie en seksekenmerken - opgenomen worden in de grondwet. "Zo kunnen extreemrechtse en conservatieve krachten deze rechten niet terugdraaien", aldus Naji en De Sutter.

Er moet ook één meldpunt komen voor discriminatie, dat slachtoffers actief helpt en ondersteunt, en praktijktesten om LGBTQIA+-discriminatie op te sporen op het werk of op de woningmarkt.

Daarnaast wil de partij een Vlaams en interfederaal actieplan, met bijzondere aandacht voor het welzijn van jongeren en senioren. Zo moeten maatschappelijk werkers en zorgpersoneel tijdens hun opleiding al meer oog krijgen voor het LGBTQIA+welzijn.

Doodstraf

Tot slot moet er meer geld naar ontwikkelingssamenwerking gaan om LGBTQIA+'ers te beschermen. "In minstens zeven landen krijg je de doodstraf als je seks hebt met iemand van hetzelfde geslacht en in negen landen verdwijn je dan weer levenslang achter de tralies. Onze diplomaten en humanitaire hulpverleners moeten die LGBTQIA+'ers beschermen door het thema op te nemen in ons buitenlands beleid", klinkt het.

Daarnaast wil Groen een sterke, afdwingbare Europese antidiscriminatiewet die iedereen beschermt tegen alle soorten discriminatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Gender en de stad , Groen , Petra De Sutter , Nadia Naji , Regenboogplan , onderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni