Belga

| Parlementsvoorzitter Bertin Mampaka Mankamba (MR).

Nog geen akkoord over aftoppen van weddes in Brussels parlement

Steven Van Garsse
© BRUZZ
14/05/2025

Het bureau van het Brussels parlement is het niet eens geraakt over de nota van voorzitter Bertin Mampaka (MR) om te besparen op lonen van parlementsleden en personeel van het parlement.

De voorzitter van het Brussels parlement, Bertin Mampaka, wil tegen het einde van de legislatuur tien procent besparen op de uitgaven van het Brussels parlement, goed voor een besparing van 7 miljoen euro.

Hij stelt een hele reeks maatregelen klaar, zoals het fuseren of beter samenwerken met de twee deelparlementen VGC en COCOF, de inkomsten uit de zaalverhuur verhogen of het schrappen van de aankoop van een duur beeldhouwwerk van Philippe Geluck, nog besteld onder de vorige voorzitter Rachid Madrane (PS) voor 370.000 euro.

De nota spaart ook de parlementsleden zelf niet. Die zouden vijf procent moeten inleveren op hun loon. Dat zou dan in lijn liggen met de parlementslonen in het Vlaams Parlement en de Kamer. Die hebben enkele jaren geleden al beslist om de lonen af te toppen.

Tegelijk zouden een hele rits aan royale voordelen verdwijnen, zoals het terugbetalen van de telefoononkosten tot 1600 euro per jaar voor fractievoorzitters, forfaitaire vervoersonkosten à rato van 250 euro per maand, het blijven doorbetalen van een medewerker voor een uittredend voorzitter van het parlement, een auto met chauffeur voor de voorzitter of het terugbetalen van begrafeniskosten van een overleden parlementslid.

Dieet

Daarnaast wil de voorzitter van het parlement ook de diensten van het parlement zelf op dieet zetten. Het parlement zal het op termijn met tien procent minder personeel moeten stellen, en de salarissen van het parlementspersoneel moeten naar beneden, zo stelt de nota. Die liggen vandaag 25 procent hoger dan die van de gewone ambtenaren van het Brussels Gewest.

De nota is vandaag besproken op het bureau van het Brussels parlement, waar de partijen van het Brussels parlement in vertegenwoordigd zijn, alsook de griffier en de adjunct-griffier, die de leiding hebben over de 163 personeelsleden van het parlement.

Daar is echter geen overeenkomst bereikt, en de discussie is met twee weken uitgesteld.

De kwestie ligt vooral moeilijk, zo valt her en der te horen, bij het personeel van parlement zelf. Zo vindt die de vergelijking met de ambtenaren van het Brussels Gewest niet correct, omdat zij soms laat moeten doorwerken, bijvoorbeeld om parlementaire teksten juridisch klaar te krijgen.

Er is nu aan de griffie gevraagd om met een eigen voorstel te komen, voor besparingen op de eigen diensten.

'Evenwichtige nota'

Tegelijk lijkt er ook bij linkse partijen als PTB en PS weinig animo om te besparen op het personeel van het parlement. PTB wil vooral de lonen van de parlementsleden zelf aanpakken, en niet van het parlementspersoneel, zo zei fractievoorzitter Françoise De Smedt eerder aan La Libre.

Ook bij de PS leeft de vrees dat er geraakt zal worden aan de verworven rechten van het personeel, hoewel dat volgens de nota niet de bedoeling is. De nieuwe voorgestelde barema’s voor het parlementspersoneel gaan alleen op voor de nieuwe contracten.

Ecolo vindt dat er sociaal overleg nodig is alvorens er gemorreld wordt aan het personeelsstatuut.

Bij de MR valt dan weer te horen dat de nota juist evenwichtig is, en dat als parlementsleden op hun eigen loon besparen, er ook moet worden gekeken naar een afslanking bij de diensten van het parlement.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni