Evaluatie parlementsleden Khadija Zamouri

| Khadija Zamouri

Khadija Zamouri levert partijkaart Open VLD in en stapt uit de politiek

RV
© BRUZZ
25/04/2024
Updated: 25/04/2024 14.12u

Brussels parlementslid Khadija Zamouri heeft donderdag haar partijkaart van de Open VLD ingeleverd en stapt uit de politiek. Dat doet ze nadat de partij een interne tuchtprocedure tegen haar had opgestart. Er was onenigheid omdat Zamouri haar steun had gegeven aan de Viva Palestina-lijst van Dyab Abou Jahjah.

Khadija Zamouri moest volgende week voor een tuchtcommissie verschijnen omdat ze als aftredend parlementslid haar handtekening verleende aan de nieuwe partij van Dyab Abou Jahjah, Viva Palestina. Daarop had voorzitter Tom Ongena gevraagd om haar steun voor de nieuwe lijst in te trekken, wat geen gehoor kreeg.

"Met pijn in het hart stap ik uit de partij. Ik had nooit gedacht dat dit zou gebeuren. Ik zal altijd liberaal blijven, die principes zijn heel belangrijk voor mij," reageert Zamouri.

Zamouri is geen kandidaat meer bij de komende verkiezingen. "Ik overwoog nog mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in oktober, maar dat ga ik nu niet meer doen. Er is geen enkele andere partij waar ik bij zou aansluiten."

Ze betreurt de heisa die ontstond rond haar handtekening voor Viva Palestina. "Ik had mijn steun in december al aan die nieuwe partij gegeven. Pas in februari heeft Open VLD beslist dat dit niet mocht, dat was al te laat. Bij de vorige verkiezingen heb ik ook mijn steun gegeven aan de toenmalige partij Be.One van Abou Jahjah. Daar heeft toen geen haan naar gekraaid!"

'Codex Dierenwelzijn gaat niet ver genoeg'

Het parlementslid hielp de PS in Brussel om een stemming over de Codex Dierenwelzijn uit te stellen, wat voor verdere spanning zorgde. "Ook haar afwijkende standpunt over onverdoofd slachten druist in tegen de partijstandpunten," verklaarde Sam De Paepe, woordvoerder van Open VLD.

Dat argument komt hard binnen bij Zamouri: "Ik heb mij bij de stemming over het wetboek Dierenwelzijn onthouden, nooit tegengestemd. Net omwille van mijn liberale principes, omdat ik vond dat het niet ver genoeg ging. Je kan mij niet verwijten dat ik een etnisch georiënteerd parlementslid ben. Dat ik dit heb gedaan omwille van mijn achternaam of voor de achterban. Ik vind het etnisch profilerend dat de focus ligt op onverdoofd slachten, terwijl kreeften wel nog levend gekookt mogen worden. Moslims en Joden worden geviseerd, dat is in strijd met de vrijheid van religie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Khadija Zamouri , Brussels parlementslid , Brussels Parlement , Tom Ongena , Onverdoofd slachten , Open VLD

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni